sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

ESC 2016, Ensimmäinen semifinaali

Kaikkien aikojen 61. Eurovision laulukilpailu alkaa ensimmäisellä semifinaalilla Tukholman Globen-areenalta tiistaina 10. toukokuuta klo 22.00 Suomen aikaan. Tuolloin 18 maan edustajat taistelevat kymmenestä finaalipaikasta, ja näiden joukosta löytyy myös Suomen oma Sandhja.

Kuten tavallista, euroviisuja dominoivat ruotsalaistuottajat ovat taas ajaneet läpi sääntöuudistuksia, joilla Eurovision laulukilpailu saadaan muistuttamaan yhä enemmän Ruotsin omaa Melodifestivalen-karsintaa. Tänä vuonna joka maasta annetaan sekä puhelin- että tuomariäänet erikseen, ja finaalin pisteidenlaskussa kuullaankin joka maan tuomariäänet, minkä jälkeen päälle kaadetaan vielä puhelinäänestyspisteet. Miksi? Koska Melodifestivalenin finaalin äänestys hoituu likimain samalla tavalla.

Mutta käsitelläänpä nyt ensimmäisen semifinaalin kilpailijat esiintymisjärjestyksessä ja esitetään veikkaukset ja toiveet finalisteista.

 SUOMI: Sandhja – Sing it away

Euroviisujen ruotsalaisten ylijumalinen päätöksellä ensimmäisen semifinaalin avaa naapurimaa Suomi. Ilmeisesti Suomea ei enää uskallettu suosia hyvällä esiintymispaikalla, sillä kaikki uut pohjoismaat arvottiin joka tapauksessa semifinaali jälkipuoliskolle. Vaikka Suomen edustaja onkin lievästi sanottuna parantunut erittäin paljon viime vuodesta, uskallan yhä objektiivisesti sinivalkolasit unohdettuna pelätä Suomen jäävän jalkoihin semifinaalin alussa, ja löytyyhän samasta semifinaalista muitakin Suomen viisun tapaisia kilpailijoita, eikä taitavista naislaulajista ole pulaa. Vaikka en pidä Suomea semifinaalin varmimpana karsiutujana tai todennäköisimpänä jumbona, joudun valitettavasti antamaan negatiivisen tuomion Suomelle, ja jos Suomi läpäisee semifinaalin, uskon sen tulevan raatien merkittävällä avustuksella. Vaikka Suomi ei objektiivisella viisupuntarillani olekaan kuin semifinaalin 13. sijalla, vedän nyt vähän kotiinpäin ja toiveissani korvaan semifinaalin kymmenennellä sijalla olevan maan Suomella.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Finaaliin

KREIKKA: Argo – Utopian land

Kreikkalaiset osaavat yhä unelmoida utopistisesta maailmasta, vaikka maan viimeaikainen tilanne tuskin tätä vastaa. Maa on ollut otsikoissa lähinnä velkakriisin takia, pakolaisvirta on muodostunut uuden ongelman, ja mikä pahinta, vuosikymmenen takainen viisujen supermaa, joka vuosina 2004-2011 sijoittui joka vuosi kärkiyhdeksikköön, on tuon jälkeen kolmena vuotena neljästä top-15:n ulkopuolelle. Itse en tämänkertaiselle räppäyksen ja kreikkalaisen folkin yhdistelmälle suuremmin syty, mutta eiköhän tämäkin yleisönsä löydä. Arvostan kyllä omasta kaivosta ammentamista, ja toihan kreikkalaisen musiikin ja räpin yhdistelmä maalle seitsemännen sijan vuonna 2011, joten uskon kyllä tämänkin kantavan ainakin finaaliin. Uskonpa silti, että Kreikka tulee jatkamaan vuonna 2012 jatkunutta uutta trendiä, ja en osaa kuvitella tämän sijoittuvan finaalissa 15. sijaa korkeammalle.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Ei finaaliin

MOLDOVA: Lidia Isac – Falling stars

Musiikki Eurovision laulukilpailussa on kokenut melkoista muutosta 2010-luvulla, eikä stereotyyppisimpiä 2000-vuosikymmenen viisubiisejä ole enää viime vuosina pahemmin kuultu. Tähänkin löytyy poikkeuksia, ja Moldovan tämän vuoden viisua on kuvattu jopa vuoden ainoaksi stereotyyppiseksi viime vuosikymmenen euroviisupopiksi. Kieltämättä tätä kuunnellessa tulee väkisinkin mieleen, että kappaleen parasta ennen -päivän umpeutumisesta on jo oma aikansa. Itse pidän tästä jollakin tasolla, mutta yrittäessäni ottaa viisufanilaseja pois en enää kuule tässä kovinkaan kummoista kappaletta, tämä lie myös taviskatsojan ja asiantuntijatuomarin näkemys. Moldovalla on tietysti jonkin verran diasporatukea, mutta se yksin ei maalle riitä finaalipaikkaa tuomaan, jäihän vuonna 2014 maa semifinaalin jumbosi. Esiintymispaikkakaan ei todellakaan ole otollinen, itse asiassa semifinaalien läpäisyosuuksia kahden semifinaalin aikakaudella katsoessa huomaa, että paikka 3 on tilastollisesti vielä paikkaa 2:kin pahempi. Eli eiköhän tässä aika selvä karsiutuja ole.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Ei finaaliin

UNKARI: Freddie – Pioneer

Unkari taas edustanee jo sitä uudempaa tuulahdusta viisuissa. Kappale on saanut jo vähintään kohtuullista suosiota viisufanipiireissä, ja tässä lienee ainesta myös radiohitiksi, jollaisia tuomarit on monina vuosina ohjeistettu etsimään. Eiköhän myös Unkarin karsintaesitys osoita solistin omaavan ainakin jonkinlaista live-esiintymistaitoa. Esiintymispaikka saattaa olla vähän paha melkoisen alkupäässä, mutta juuri muita tämän menestystä vastaan puhuvia tekijöitä ei tule mieleen, ja kyllä viisumenestyjä semifinaalin läpäisee esiintymispaikalta kuin esiintymispaikalta. Vuonna 2012 Unkarin karsinnaksi otettiin käyttöön maassa kohtuullista suosiota saanut A dal -kilpailu, ja tuona aikana maa onkin päässyt joka vuosi finaaliin. Melko selvästi pääsee tänäkin vuonna.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

KROATIA: Nina Kraljić – Lighthouse

Kahden vuoden tauon jälkeen viisuihin palaavaa Kroatiaa edustaa paikallinen The Voice -voittaja. Itselleni tämä kappale on jäänyt aika "ihan kiva" -tason balladiksi, mutta olen kyllä erittäin tietoinen siitä, että monet pitävät huomattavasti enemmän. Yhdessä vaiheessa kevättä kappale komeili jopa vedonlyöntitilastojen kärkiviisikossa, mutta nyt (17. huhtikuuta) kappale on laskeutunut 12. sijalle. Uskon silti yhä kappaleen finaalimahdollisuuksiin ja otollisella esiintymispaikalla myös kohtuulliseen finaalissa menestykseen, eiköhän The Voice -kilpailun voittaja livevedonkin hallitse, ja tuomarit ovat tahtoneet suosia erityisen onnistuneita livelauluja. Ja olisihan sitä mukavaa vaihtelua nähdä Kroatia viisufinaalissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2009.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Ei finaaliin

ALANKOMAAT: Douwe Bob – Slow down

Vuosina 2013 ja 2014 viisujen suurmaalta hetken vaikuttanut Alankomaat teki viime vuonna melkoisen flopin, enkä oikein osaa uskoa noiden parin  menestysvuoden jatkuvan tällä kertaa. Kappale on kyllä ihan miellyttävä kantriralli, mutta jos mielipiteet kappaleesta jäävät tähän, kuka tätä äänestäisi? Toki tuomareilta kunnon kannatuksen saadakseen ei tarvitse nousta ykkössuosikiksi, mutta jos puhelinäänestyskannatus oletukseni mukaan jää melkoisen pieneksi, pitää raatikannatuksen olla aikamoista, jos Alankomaat ihan tosissaan finaaliin mielii. En oikein millään pysty uskomaan noin suureen tuomaritukeen, viime vuonnakin Alankomaat oli semifinaalin raatiäänestyksessä melko korkealla, mutta kun puhelinäänestyskannatus oli melkoisen olematonta, oli maan kohtalona karsiutuminen. Tämä kuulostaa minusta aika saman tason kappaleelta ja jotakin saman tyyppistä voi ihan hyvin käydä tänäkin vuonna.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Ei finaaliin

ARMENIA: Iveta Mukuchyan – LoveWave

Armenian Iveta on sanonut olevansa ylpeä siitä, ettei hänen viisunsa ole perinteinen euroviisukappale, mikä todella pitää paikkaansa. Mutta silti en lähde kiistämään tämän vakuuttavuutta; kappale on kaikessa vangitsevuudessaan todella pysäyttävä kokemus, joka tosiaan pistää kuuntelemaan uudelleenkin. Tämä todella kuulostaa kappaleelta, josta saattaa tulla suurempi raati- kuin puhelinäänestyssuosikki, mutta on tällä myös yksi valttikortti puhelinäänestyksen suhteen: ympäri Eurooppaa asuvat armenialaiset siirtolaiset pitävät kyllä huolen siitä, että Armenia pärjää puhelinäänestyksessä vähintään kohtuullisesti biisillä kuin biisillä. Mutta eiköhän tämä kerää myös ihan aitojakin puhelinääniä, ja itse asiassa Armenian kaikkien aikojen parasta sijoitusta sivuava neljäs sija saavutettiin vuonna 2014 vähän samanlaisella vangitsevalla balladilla. Eli eiköhän tässä ole melko vara finalisti ja myös hyvin varteenoettava kandidaatti kärkikymmenikköön.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

SAN MARINO: Serhat – I didn't know

San Marino on nyt neljän vuoden jälkeen jättänyt viisusäveltäjä Ralph Siegelin, ja nyt maata edustaa turkkilainen Serhat. Valitettavasti säveltäjän jättäminen myös romahdutti San Marinon viisujen tason, ja tänä vuonna San Marino onkin oman viisupuntarini jumbona. Alun perin Serhatin piti esittää kappaleesta balladiversio, mutta se sai viisufanipiireissä niin nuivan vastaanoton, että viisuja varten kappaleesta vaihdettiin discoremix. Valitettavasti remix ei edes kuulosta oikealta kappaleelta, ja Serhatin balladia varten laulettu ääni kuulostaa tässä melko väsyneeltä. Kappale jää näin todella mitäänsanomattomaksi, ja tätä kuunnellessa lähinnä odottaa, että se loppuisi. Koska Serhat ilmeisesti ei ole Turkissa kovin suosittu, tämä tuskin saa mitään kovin kummoista tukea myöskään turkkilaisilta siirtolaisilta, kun samassa semifinaalissa on äänestettävänä myös vara-Turkki Azerbaidzan, joka oi hyvin olla ainoa maa, jolta San Marinolle on tulossa puhelinäänestyspisteitä. Ykkössemissä kilpailevien Maltan ja Montenegron kanssa San Marino saattaa vaihtaa jonkin verran raatipisteitä, mutta tähän jäävätkin tahot, joiden voisi mitenkään olettaa äänestävän tätä. Veikkaisin, että tässä on ensimmäisen semifinaalin jumbo.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Ei finaaliin

VENÄJÄ: Sergey Lazarev – You are the only one

Vahvan semifinaalin jumbokandidaatin jälkeen kissakin viisujen suurin ennakkosuosikki. Venäjän Sergey Lazarevilla riittää faneja Itä-Euroopassa, ja samoilta seuduilta on tiedossa myös melkoinen diasporaäänivyöry. Ja sitten vielä biisi. Vahva pop, joka varmasti ansaitsee melko lailla aitojakin ääniä sekä puhelinäänestäjiltä että raadeilta. Jos vielä esitys on hologrammeilla toteutettu samanlaiseksi kuin video, kuten on suunniteltu, ei kappaleen mieleenjäävyyttä estä enää mikään. Ainoa ongelma tuleekin siinä, uskaltaako Venäjälle antaa viisuvoittoa ja tätä kautta viisujen isännyyttä ensi vuonna. Muuten näkisin tässä oikeinkin hyväksyttävän viisuvoittajan.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

TŠEKKI: Gabriela Gunčíková – I stand

Tsekillä taas ei viisutaival ole mennyt ihan niin hyvin. Vuosina 2007-2009 maa osallistui kolme kertaa ja jäi aina semifinaalin kahden huonoimman joukkoon. Viime vuonna palaamaan uskaltautunut maa ei vieläkään onnistunut hankkimaan finaalipaikkaa, eikä sama kovin todennäköiseltä näytä nytkään. Geneerisen yllätyksetön balladi teoriassa täyttää pätevyysvaatimukset, mutta mitä tästä oikeasti jää käteen? Lisäksi samassa semifinaalissa Kroatia ja Armenia tekevät tämän paljon paremmin ja syönevät huomattavasti tämän kannatusta. Voisin siis sanoa, että Tsekki jäänee tälläkin kertaa semifinaaliin.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Ei finaaliin

KYPROS: Minus One – Alter ego

Kypros on ilmeisesti luottanut tänä vuonna melkoisella tavalla isäntämaan hovisäveltäjään, sillä maan viisun on tehnyt suuri ruotsalainen viisusäveltäjä Thomas G:son, ja tämä on hänelle jo 11. edustuskappale kansainvälisessä Eurovision laulukilpailussa, aiemmin hänen kynästään on lähtenyt esimerkiksi muuan Euphoria. Yllättävää on, että ruotsalaistuottajat jättivät semifinaalin loppupuoliskolle arvotun hovisäveltäjän teoksen loppupuolen toisiksi varhaisimmalle esiintymispaikalle. Kyllähän kappale tuoltakin paikalta erottuu semifinaalin raskaimpana kolmiminuuttisena, mutta sitten onkin aika miettiä, riittääkö tuo erottuminen tuomaan menestystä. Vuonna 2012 Slovakia jäi semifinaalin jumboksi vuoden raskaimmalla kolmiminuuttisella, ja vaikka tämä kuulostaakin astetta laadukkaammalta, en silti kuule tässä suurta viisumenestyjää. Raadit ovat harvoin arvostaneet yhtään kovempaa rokkia viisuissa, ja tähän saattaa tämänkin menestys jäädä, ellemme usko sokeasti, että raadit ainakin alitajuntaisesti ylistävät kaikkea ruotsalaista. Ihan noin suureen ruotsalaisylistykseen en usko, ja vaikka itse kuulisin tässä ihan virkistävän erilaisen palan finaalissa, uskallan nyt tehdä rohkean vedon ja veikata tälle karsiutumista.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Finaaliin

ITÄVALTA: Zoë – Loin d'ici

Viime vuoden isäntämaa ei lähde tavoittelemaan toisella kohuartistilla voittoa, vaan tälläkin kertaa kappale on tutun turvallinen. Nuoren Zoë-tytön tulkinta on kieltämättä sympaattinen, ja tämä oikeinkin kiva hyvän mielen kappale erottunee edukseen usean huomattavasti vakavamman kappaleen jälkeen. Siltä paikalta tämä tuntuu helpolta mieleensyöpyjältä, jolla luultavasti on mahdollisuus kerätä ainakin kohtuullinen äänimäärä molemmissa komponenttiäänestyksissä. Omalla objektiivisella viisupuntarillani tämä on semifinaalin kymmenentenä, mutta koska vedän Suomea kotiinpäin, jää tämä toivelistallani täpärimmäksi karsiutujaksi. Objektiivisesti näen tässä kuitenkin täpärän finalistin, joka finaalissa jäänee viimeisille sijoille.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Ei finaaliin

VIRO: Jüri Pootsmann – Play

Etelänaapurimme Viro järjesti tänä vuonna viisukarsintansa laajamittaisempana kuin koskaan ja tämä taisi olla aivan tarkoituksenmukaista. Tuloksena edustajaksi saatiinkin varsin toimiva paketti, mieleenjäävä pop, joka ei turhia laskelmoidusti kasva, koska ei tarvitse. Tämä oli helppo oppia muistamaan ja eiköhän tässä ole kohtuullinen muistettavuus myös viisuissa. Kohtuullisen hyvältä esiintymispaikalta tässä on luultavasti ihan todennäköinen finalisti, mutta 26 kilpailijan finaalissa tällä on hyvät mahdollisuudet jäädä jalkoihin. Ellei finaalin esiintymispaikka ole loistava, tämä tuskin on finaalissa kovin korkealla.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

AZERBAIDŽAN: Samra – Miracle

Viisujen suuribudjettisin maa on omien perinteidensä mukaisesti jälleen kerran tilannut viisunsa Ruotsista, eikä kappaleessa ole mitään muuta azerbaidzanilaista kuin esittäjä. Toki kansainvälisyyttä ajatellen ruotsalaisuus on varmasti parempi vaihtoehto. Jos unohdetaan kappaleen taustatarina ja keskitytään tulokseen, niin onhan tässä ihan 2010-lukuinen pop. Vuosina 2008-2013 joka vuosi kärkikahdeksikkoon yltänyt Azerbaidzan on tuon jälkeen hieman flopannut viisuissa, ja nyt saa nähdä, mitä azerit, jotka vuonna 2013 jo jäivät kiinni äänten ostamisesta, ovat keksineet tälle vuodelle huijata. Huijausta tai ei, källä tämän luulisi ihan aidoillakin äänillä olevan finaalissa. Riippuu azereiden tämänkertaisen huijauksen tehosta, onko maa tällä kertaa kärkikymmenikössä, mutta tässä vaiheessa uskallan vielä veikata, että kyllä.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

MONTENEGRO: Highway – The real thing

Vuonna 2006 itsenäistyneen Montenegron viisutaival ei alkanut kovin lupaavasti, kunnes vuonna 2014 maa ymmärsi turvautua balkan-balladiin, joka toi maalle ensimmäisen finaalipaikan. Viima vuonna maa uusi finaalipaikan samalla kaavalla. Valitettavasti tänä vuonna maa on lähtenyt taas hieman kokeilevammalle linjalle, eikä tulos vastaa maan viimeistä paria vuotta. Lähinnä sekavalta tuntuva rock kieltämättä erottuu tässä joukossa, mutta pelkkä erottuminen ei takaa menestystä, jos se tapahtuu sekavalla esityksellä. Toki Montenegro tulee saamaan puhelinääniä muilta Balkanin alueen mailta, mutta niitä on tässä semifinaalissa vain Kroatia ja Bosnia-Hertsegovina. Lisäksi Montenegro saattaa käydä pistevaihtokaupaa Maltan ja San Marinon kanssa. Muuten uskon Montenegron kannatuksen jäävän melkoisen pieneksi, eikä noilla pisteillä tosiaan ole vielä asiaa finaaliin, vaikka semifinaalin jumbosijalta ne luultavasti pelastavatkin.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Ei finaaliin

ISLANTI: Greta Salóme – Hear them calling

Islantia vuonna 2012 edustaut Greta Salóme on maan edustajana jälleen, ja jälleen maa kuuluu viisujen ennakkosuosikkeihin. Vuonna 2012 lopulta 20:ksi ennakkosuosikki Islanti oli pieni floppi, mutta tänä vuonna yritetään uudestaan, ja tässä näen myös enemmän potentiaalia. Kappale on todennäköisesti helpommin lähestyttävä kuin vuoden 2012 Never forget ja tällä kertaa on tarvittaessa ruotsalaistuottajat tuomassa finaaliin hyvää esiintymispaikkaa. Semifinaalissahan Islantia suosittiin jo hyvällä esiintymispaikalle. Joka tapauksessa, onhan tässä näyttävän esityksen sisältävässä dramaattisuudessa ihan oikeitakin aineksia korkealle. Jos live ei mene täysin pieleen, niin näin hyvältä esiintymispaikalta finaalipaikkaa tuskin estää juuri mikään.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

BOSNIA-HERTSEGOVINA: Dalal & Deen ft. Ana Rucner & Jala – Ljubav je

Vielä Balkanin niemimaalta kolmen vuoden tauon jälkeen paluun tehnyt Bosnia-Hertsegovina luottaa perinteiseen länsibalkanilaiseen musiikkiin. Maata jo vuonna 2004 edustanut Deen on nyt mukana tässä duetossa, jota tukevat myös sellisti sekä yllättävämmin räppäri. Sello-osuudet ovat kappaleessa kieltämättä mahtia, ja jopa räp-osuus on saatu sopimaan tähän. Itse olen löytänyt tästä melkoisen suosikin, ja koska vielä viime vuosinakin länsibalkanilainen musiikki on tuonut finaalipaikkoja, eiköhän tuo tällekin varsinkin näin hyvältä esiintymispaikalta. Finaalissa tämä saattaa erottua ainoana balkan-balladina, ja viime vuonna tuollainen erottuminen toi Montenegrolle finaalin puolivälin paikan. Koska Bosniaa on lisäksi tukemassa diaspora, nostanee tuo vielä maan sijoitusta muutamalla.Veikkaus tämän sijoitukseksi voisi siis olla noin 10.-12..

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

MALTA: Ira Losco – Walk on water

Ykkössemin paraatipaikalle on ruotsalaistuottajein päätöksellä sijoitettu Euroopan suurin viisufanikansa, jota edustaa vuonna 2002 maalle peräti toisen sijan tuonut paikallinen viisuikoni Ira Losco. Maltalla tuskin on mitään vaikeuksia olla semifinaalin näyttävä päättäjä ja tätä kautta saada melkoinen kannatus semifinaalissa. Itsekin pidän tästä kovin, ja onhan tässä paras Maltan viisu sitten vuoden 2007. Maltalaisten ainakin luulisi kohdistavan paineita viisuikonilleen ja saa nähdä, onnistuuko Ira toistamaan viisumenestyksensä. Maltan vanhoista edustajista Fabrizio Faniello ja Chiara ovat jo onnistuneet floppaamaan viisuihin palatessaan. Kyllä tämäkin kuulostaa 26 maan finaalissa jalkoihin jääjältä, ja käytännössä täysin siirtolaistuettoman maan puhelinäänestyssaldo voi jäädä finaalissa melko vaatimattomaksi. Mitä taas raateihin tulee, niin Maltalla on ollut tapana lahjoa niitä ja kyseessä on aikavälin 2009-2015 ainoa vakio-osallistuja, joka on aina pärjännyt paremmin raati- kuin puhelinäänissä, mikä on vähintäänkin epäilyksiä herättävää. Raadit voinevat nostaa tätä melkoisesti, mutta eivät loputtomasti, joten noin finaalin 12 sija kuulostaa tälle korkeimmalta realistiselta.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti