sunnuntai 28. helmikuuta 2016

Sandhja - Sing it away

Nyt ovat Suomen kansan syvät rivit saaneet oman edustajansa maailman suurimpaan musiikkikilpailuun valita. Suomea vuoden 2016 Eurovision laulukilpailussa edustaa, kieltämättä hieman yllättäen, suomalais-guyanalainen Sandhja kappaleella Sing it away.

Aloitetaanpa positiivisista asioista. Nimittäin siitä, että tämä vuonna Suomen edustaja on kuitenkin noin lim{n→∞} n kertaa parempi kuin viime vuonna. Tänä vuonna todennäköisesti uskallan avoimesti kannattaa Suomea viisukaupungissa.

Mutta silti rohkenen vähintäänkin epäillä valinnan oikeellisuutta. Muistetaan nyt kuitenkin, että UMK-finaalin puhelinäänestyksessä Sandhja jäi vasta kolmanneksi, ja hänen voittonsa perustuu raatikannatukseen. Puhelinäänestyksen voitti - jälleen toiseksi jäänyt - Saara Aalto ja toiseksi puhelinäänestyksessä tuli oma suosikkini Mikael Saari. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000 kohukarsinnan Suomen euroviisuedustaja ei voittanut viisukarsinnan puhelinäänestystä ja kun ottaa huomioon, mitkä olivat puhelinäänestyksessä tämän edellä, voisi noudattaa vanhaa viisautta "Kyllä kansa tietää".

Ja olen asiasta aivan tosissani ja sanon, että minusta Suomi on tänä vuonna kaikkea muuta kuin varma finalisti. Kun katsoo, mitä kaikkea Suomen semifinaaliin on jo valittu, niin minusta Unkari, Itävalta, Bosnia-Hertsegovina, Kypros ja Islanti tuntuvat Suomea todennäköisemmiltä finalisteilta. Kun vielä huomioidaan käytännössä ikuisuusfinalistit Venäjä, Kreikka, Azerbaidzan ja Armenia, saadaan jo yhdeksän maata Suomen edelle. Nyt pitäisikin saada enää yhdelle maalle Suomea enemmän kannatusta keräävä kappale, ja kymmenen finaalipaikkaa olisikin jo viety Suomen nenän edestä.

En vielä kokonaan heittäisi kirvestä kaivoon ja - toisin kuin viime vuonna - tänä vuonna aion kyllä itse semifinaalissa kannustaa Suomea. Lisäksi on muistettava, että ruotsalaistuottajien päättäessä esiintymisjärjestystä Suomea voidaan vielä yrittää auttaa antamalla mahdollisimman hyvä esiintymispaikka semifinaalin alkupuolelta. Nyt kun kaikki semifinaalissa kilpailevat pohjoismaat ovat viisunsa valinneet, sanoisin, että Suomi on finaalipaikkansa suhteen eniten naapuriavun tarpeessa, ja kyllähän vuonna 2013 eniten naapuriavun tarpeessa ollutta pohjoismaa Islantia avustettiin toisen semifinaalin alkupuolen parhaalla esiintymispaikalla. Sanon silti, että älkää suomalaiset pettykö, jos 10. toukokuuta Eurovision laulukilpailun ensimmäisen semifinaalin päätteeksi kirjekuorista ei paljastu Suomea.

PS. Ja olisin kyllä halunnut, että Suomen 50. edustaja olisi ollut vähän mieleen jäävämpi. Veikkaisin, että vuosikymmenien kuluttua Suomen viisuhistoriaa muisteltaessa Sing it away kuuluu niihin Suomen unohdettuihin edustuskappaleisiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti