tiistai 16. helmikuuta 2016

UMK 2016, 3. alkukarsinta

Viime lauantaina selvisi taas kolme uutta UMK-finalistia, ja aika toiveiden mukaanhan se menikin. Sain sentään kolme omaa suosikkiani finaaliin. Mikael Saarta toivoisinkin Suomen edustajaksi Tukholman euroviisuihin, ja nyt tämä paikka onkin askeleen lähempänä.

Vielä olisi kuitenkin avoinna kolme paikkaa finaalissa, ja niitä paikkoja tavoittelee ensi lauantaina taas kuusi ehdokasta. Ei ole pelkästään oma vaan yleinen viisufanimielipide, että tämän viikon alkukarsintaa on pidetty alkukarsinnoista heikoimpana. UMK-voittaja tuskin tulee tästä alkukarsinnasta, minkä vuoksi tämä tuntuu myös avoimimmalta alkukarsinnalta ja veikkaukseni tosiaan ovat vain veikkauksia, joista en tietenkään voi olla edes lähes varma. Mutta kyllä tänä lauantainakin tiedossa on varmasti täysin katsomisen arvoinen show.

Lieminen – Pehmeiden arvojen vaalijat

Ja UMK-alkukarsinta lähteekin melko sekavalla kokonaisuudella. Eikä tämä myöskään kovin vakuuttavaa ole. Sen kun solisti siinä jotain laulaa ja tunnustan että kun tämän ensimmäistä kertaa kuulin, piti kuunnella muutama säe, ennen kuin varmistuin, että esityskieli tosiaan on suomi. Tätä en näe kovinkaan toimivana avausvalintana, ja tähän ja viime viikon avaajaan vedoten sanon kyllä ihmetteleväni, millä logiikalla Yle on esiintymisjärjestykset päättänyt. Joka tapauksessa, tässä tuskin on potentiaalia kovin kummoiseen suosioon.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Ei finaaliin

Tuuli Okkonen – Don't wake me up

Toinen kilpailija edustaakin jo huomattavasti turvallisempaa linjaa. Turvallisen normaalin kaunis popballadi tuskin tekisi terää yhtään suuremmassa kilpailijajoukossa, mutta tässä alkukarsinnassa kappale kieltämättä erottuu kuin raikkaana keitaana vauhdikkaampien ja kokellisempien kappaleiden keskeltä. Voin sanoa mieltyneeni melodiasta, ja eiköhän tämä tässä karsinnassa onnistu keräämään tarpeeksi säädyllisen linjan kannattajien ääniä. Yhtään isommassa karsinnassa tällä tuskin enää olisi potentiaalia ja UMK-finaalissa tämä sitten jäänee viimeiseksi tai toiseksi viimeiseksi, ja kansainvälisissä viisuissa saattaisi jäädä semifinaalin viimeisille sijoille. Mutta nyt ei olla vielä niin pitkällä.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

Gušani Brothers – Poom poom

Kolmas kilpailija onkin jo vauhdikkaampaa. Kroatialaisen veljestrion kappale on kieltämättä paloina kuultuna mukaansaottava, mutta tämän kohdalla ongelmaksi tulee pituus, ei tätä huomattavan pitkälti nimilauseen toistamista tahdo kolmea minuuttia jaksaa. Vaikka tämä saattaisi ehkä toimia viisubileiden vauhdittajana, tuskinpa tämä enää viisujen äänestävää yleisöä enää samalla tavalla jaksaisi innostaa varsinkin, kun kappale kuulostaa siltä, että se on helppo pilata livenä. Itse vielä voisin tätä bilepotentiaalin takia toivoa finaaliin, mutta epäilenpä äänestävän yleisön mielipidettä.

Veikkaus: Ei finaaliin
Toive: Finaaliin

Barbe-Q-Barbies – Let me out

Barbe-Q-Barbies onkin sitten mielestäni se kolmannen alkuerän varteenotettavin kilpailija. Eiköhän tämä suomalaisen rockyleisön sydämiin rokkaa, ja koska tämän MK-vuoden tarjonnassa ei oikein muuta rockia ole, katsojat tyytynevät tähän. Itsekin kyllä tunnustan rokkaavani tätä ja mahdollisesti osittain provosoiva musiikkivideo antaa jonkinlaista osviittaa siitä, millainen esitys tulee olemaan. Tämä olisi kieltämättä hyvä saada alansa edustajaksi UMK-finaaliin, mutta vaikka pidänkin tätä kolamannen alkuerän selvimpänä finalistina, en pidä tätä potentiaalisena enkä hyvänä valintana kansainvälisiin viisuihin asti. Parhaat kilpailivat jo aiemmissa alkuerissä.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Finaaliin

Pietarin Spektaakkeli – Liian kuuma

Tässä sitten onkin se todennäköinen vuoden protestiäänten kerääjä. Kappale kuulostaa siltä, että itsekseen lauleleva solisti jopa pilkkaisi instituutiota, johon on osallistumassa. Eipä tämä vitsiltä kuulostava kappale ainakaan kovin tosissaan tehdyltä kuulosta, mikä tarkoittaa ainakin sitä, että nykyinen viisujen äänten yhdistämistapa, jossa tuomarit voivat vapaasti eliminoida inhokkejaan, tsrkoittanee sitä, että tässä olisi Suomelle tyhmin mahdollinen valinta. ikä tämä tosiaan kuulosta myöskään samalla tavalla huomiota herättävältä protestiäänten kerääjältä kuin vaikkapa Aina mun pitää tai Hulluna humpasta (Suomen karsinta 2010, kolmas sija), joten saattavat jäädä protestiäänet saamatta. Uskallan siis vekata tätä ulos.

Veikkaus: Ei finaalin
Toive: Ei finaaliin

Sandhja – Sing it away

Sandhjan lopetuskappaleesta voisi todeta samaa kuin Tuuli Okkosen, turvallinen valinta ja teos peruspopista, mutta onko tässäkään lopulta mitään sen ihmeempää. Kaikki, mitä tämäntyyppiseltä kappaleelta vaaditaan, mutta ei enää oikein muutakaan. Tuskin siis ainakaan potentiaalinen menestyjä jatkossa, mutta tässä alkuerässä kappale vielä kerännee äänet paremman alan edustajan puutteessa. Tätäkin uskaltanee vielä finaaliin veikata, vaikka kappale ei minua paljoa säväytäkään, mutta vielä tässä vaiheessa kannatusta esiintynee. Finaalissa tämän ja Tuuli Okkosen voisi kyllä hyvin kuvitella vievän kaksi viimeistä sijaa.

Veikkaus: Finaaliin
Toive: Ei finaaliin

Uuden Musiikin Kilpailu, 3. alkukarsinta. Lauantai 20. helmikuuta klo 21.00 Yle TV2Ei kommentteja:

Lähetä kommentti