sunnuntai 24. heinäkuuta 2016

Analyyttinen viisuhistoria - 1960-luku

Blogikirjoitussarjan toinen osa jatkaa siitä, mihin ensimmäinen jäi. Nyt siirrytään 1960-luvulle, joka on varmasti meille suomalaisille jo läheisempi, sillä tuolloin Suomikin oli jo mukana kilpailussa. Viime viikon tavoin pyritään käymään jokainen vuosi läpi ja miettimään, kenen olisi kuulunut voittaa, mitä mieltä olen oikeasta voittajasta ja tällä kertaa myös pohtimaan Suomen edustajaa.

1960

Royal Festival Hall, Lontoo, Iso-Britannia
Tiistai 29. maaliskuuta

Alankomaiden tv-yhtiö ei taloudellisiin syihin vedoten halunnut järjestää toisia euroviisuja parin vuoden sisään, joten kunnia vuoden 1960 euroviisujen isännöinnille lankesi toiseksi vuonna 1959 sijoittuneelle Ison Britannian BBC:lle. Perinteisesti viisuhistoriassa jos voittajamaa ei syystä tai toisesta halua euroviisuja isännöitäväksi on BBC tullut hätiin. Vuonna 1960 kisat kasvoivat jälleen, kun kaikki Cannesissa kisanneet maat olivat jälleen mukana, Luxemburg teki paluun ja Norja debytoi. Näin maita oli jo 13. Kilpailupaikkakin oli suurin siihen mennessä, vuoden 1951 Lontoon maailmannäyttelyä varten rakennettu Royal Festival Hall veti jo 2000 katsojaa.

Suomi ei osallistunut vielä tuolloin, mutta nämä olivat ensimmäiset viisut, jotka televisioitiin Suomessa. Euroviisuja onkin televisioitu maassamme niin pitkään kuin se on ollut mahdollista; suorat lähetykset ulkomailta mahdollistava eurovisio-verkko laajennettiin Suomeen vuoden 1959 lopulla, ja vuoden 1960 Eurovision laulukilpailu oli Wienin fillharmonikkojen uudenvuoden konsertin ja Squaw Valleyn talviolympialaisten jälkeen vasta kolmas Suomen televisiossa lähetetty suora lähetys ulkomailta.

Kilpailun juontaneelle Katie Boylelle kyseessä eivät tosiaan olleet ensimmäiset viisujen juontotehtävät, Boyle on juontanut euroviisuja kokonaiset neljä kertaa. Sen sijaan tiistaina 29. maaliskuuta pidetty finaali oli viimeinen arki-iltana kisattu euroviisufinaali.

Voittaja: Ranska, Jacqueline Boyer - Tom Pillibi

Jälleen kilpailussa samat maat voittivat. Voittaja oli jo toista kertaa Ranska, tällä kertaa 18-vuotiaan Jacqueline Boyerin esittämällä hilpeän keveällä, hieman lastenlaulumaisella viisulla Tom Pillibi. Tällä kertaa viisuvoittajasta voitiinkin ensi kertaa puhua kansainvälisenä menestyskappaleena. Kappale nousi listakakkoseksi Ranskassa, sijalle 4. Belgiassa sekä listoille myös Saksassa, Alankomaissa ja Isossa Britanniassa. Hieman yllättäen kappale oli myös listaykkönen viisujen ulkopuolisen Espanjan IFPI-listalla. Suomessakin kappale tunnetaan esimerkiksi Laila Kinnusen samannimisen suomenkielisen version muodossa.

Kyllä voittajan kaupallinen menestys kertoo voittajan oikeudesta, mutta toki vielä voidaan miettiä muita vuoden viisuja. Toiseksi sijoittunut Ison Britannian ylä- ja alaääninen iskelmä Looking high, high, high nousi listoille omassa maassaan, mutta tuskin olisi kansainvälisesti menestynyt yhtä hyvin kuin Tom Pillibi. Italian edustussävelmä Romantica jäi kansainvälisessä kisassa kahdeksannelle sijalle mutta on silti klassikkokappaleen asemassa omassa maassaan. Kappale on kuitenkin minusta melko yksinomaan italialaiseen makuun tehty enkä kuule siinä minkäänlaista kansainvälistä potentiaalia.

Oma suosikkini tuolta vuodelta on Norjan Voi voi, mutta tämä taas taitaa olla liian pohjolalainen sävelmä. Todetaan siis, että objektiivisesti oikea laulu voitti.

Triviaa:
*Itävällan viisun johtanut tuolloin jo 79-vuotias kapellimestari Robert Stolz on kaikkien aikojen vanhimpana euroviisuorkesteria johtanut kapellimestari sekä tiettävästi ainoa euroviisuesitykseen osallistunut 1800-luvulla syntynyt henkilö.

Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Iso-Britannia
Bryan Johnson
Looking high, high, high
John Watson
Eric Robinson
2.
25
2.
Ruotsi
Siw Malmkvist
Alla andra får varann
10.=
4
3.
Luxemburg
Camillo Felgen
So laang we’s du do bast
Henri Moots, Jean Roderes
Henri Moots
Eric Robinson
13.
1
4.
Tanska
Katy Bødtger
Det var en yndig tid
Kai Mortensen
10.=
4
5.
Belgia
Fud Leclerc
Mon amour pour toi
6.
9
6.
Norja
Nora Brockstedt
Voi-Voi
Georg Elgaaen
4.=
11
7.
Itävalta
Harry Winter
Du hast mich so fasziniert
Robert Stolz
7.
6
8.
Monaco
François Deguelt
Ce soir-là
3.
15
9.
Sveitsi
Anita Traversi
Cielo e terra
Mario Robbiani
8.=
5
10.
Alankomaat
Rudi Carrell
Wat een geluk
Dolf van der Linden
12.
2
11.
Saksa
Wyn Hoop
Bonne nuit, ma chérie
Franz Josef Breuer
4.=
11
12.
Italia
Renato Rascel
Romantica
Renato Rascel
8.=
5
13
Ranska
Jacqueline Boyer
Tom Pillibi
Franck Pourcel
1.
32

Koko kilpailutapahtuma

1961

Palais des Festivals, Cannes, Ranska
Lauantai 18. maaliskuuta

Vuonna 1961 viisut palasivat kahden vuoden takaa tuttuun Palais des Festivals -saliin Ranskan Cannesiin. Myös juontaja Jacqueline Joubert oli sama kuin kaksi vuotta sitten, hän on Katie Boylen ohella ainoa euroviisut kaksi kertaa juontanut henkilö. Tuolloin viisut myös kisattiin ensi kertaa nykyajalle itsestäänselvänä lauantaina.


Suomalaisille kyseessä onkin legendaarinen vuosi, sillä tuona vuonna Suomi osallistui eurovision laulukilpailuun ensi kertaa. Myös Espanja ja Jugoslavia debytoivat tuona vuonna, ja Jugoslavia olikin ainoa euroviisuihin kylmän sodan aikana osallistunut kommunistivaltio. Osallistujia oli näin jo 16.


Suomen edustaja: Laila Kinnunen - Valoa ikkunassa, sija jaettu 10./16., 6 p.


Ensinnäkin en voi muuta kuin todeta, että Laila Kinnunen oli ehdottomasti paras mahdollinen vaihtoehto Suomen debyyttiviisun esittäjäksi. Laila oli tuohon aikaan ehdottomasti Suomen suosituimpia viihdetaiteilijoita, ja hänellä oli suomalaiseksi poikkeuksellisen kansainvälinen imago. Hänet siis ehdottomasti kannatti lähettää edustajaksi kansainväliseen iskelmäkilpailuun.


Mutta miten itse kappale? Ensin on kerrattava, miten Suomen viisunvalinta eteni vuonna 1961. Loppuvuodesta 1960 Yleisradio julisti avoimen sävellyskilpailuin, joka tosiaan oli pelkkä sävellyskilpailu, sillä Yleisradiolle tuli lähettää vain nuotit. Sanoista, sovituksesta ja esittäjästä huolehdittaisiin myöhemmin. Kahdeksan parasta sävellystä hiottiin lopulliseen muotoon ja neljä tuon ajan suomalaista iskelmälaulajaa, Laila Kinnunen, Kai Lind, Ritva Mustonen ja Brita Koivunen saivat kukin niistä kaksi esitettäväksi. Jokaiselta solistilta parempi kappale valittiin yleisöäänestyksellä karsinnan finaaliin, jossa lopullisen valinnan suoritti asiantuntijaraati.


Lopputulos oli, että Suomen ensimmäisen euroviisuedustussävelmän esitti kyllä yksi maamme suurimmista tähdistä, mutta kappaleen oli säveltänyt lähes tuntematon pöytälaatikkosäveltäjä Eino Hurme. Muista karsinnan kappaleista voi kuitenkin sanoa, että kyseiset kappaleet eivät jääneet elämään juuri ollenkaan. Karsiutuneiden laulujen esittäjät eivät juuri karsintakappaleita levyttäneet, tosin osa kappaleista päätyi levylle eri artistien esittäminä. Niistä karsintakappaleista, joista olen onnistunut löytämään edes jonkun artistin levyttämän version, tuskin yksikään olisi pärjännyt Cannesissa paremmin kuin Valoa ikkunassa, joten eiköhän se oikea laulu voittanut.


Suomen karsintakilpailijat:

SijoitusEsittäjäKappale
1.Laila KinnunenValoa ikkunassa
2.Christina HellmanPuuttuva lehti
3.Ritva MustonenPortinvartija
4.Kai LindPikku ikkuna

Yleisöäänestyksessä pudonneet:

EsittäjäKappale
Laila KinnunenJossain meren rannalla
Brita KoivunenPikku piccolo
Ritva MustonenKun kevät saapuu
Kai LindPistäydyn naapurissa

Voittaja: Luxembourg, Jean-Claude Pascal - Nous les amoureux


Voittaja oli tuolle ajalle tyypillinen ranskankielinen balladi, tunteellisen pehmeä chanson, johon esittäjä toi oman samettisen äänensä. Suomalaiset voivat tuntea laulun paremmin Leif Wagerin suomenkielisestä versiosta Me rakastavaiset. Voittokappale oli menestysiskelmä ranskankielisessä Euroopassa, mutta menestys muualla oli jo laimeampaa. Jean-Claude Pascalin ura sekä laulajana että näyttelijänä kestäisi kuitenkin vielä vuosikymmeniä.

Voittokappale ei kuitenkaan ollut ainoa omalla alueellaan menestyjä. Ison-Britannian, joka sijoittui jo kolmatta vuotta putkeen toiseksi, The Allisons -dueton kappale Are you sure? oli erilaisissa brittiläisissä musiikkilehdissä valittu jopa alkuvuoden parhaaksi kappaleeksi. Single myi yli miljoona äänitettä.

Myös Italian iskelmä Al di là oli hitti omassa maassaan, mutta jo toista vuotta putkeen maan viisu oli mielestäni liian italialainen voittaakseen kansainvälisen laulukilpailun. Mutta pohjoismaisen yhteistyön nimissä on pakko mainita myös yksi pohjoismainen viisu. Tanskan Dario Campeotton esittämä Angelique oli hitti pohjoismaissa, suomalaisen iskelmän ikivihreä on Olavi Virran levyttämä versio kappaleesta. Vuoden ehdottomasti ennen kisaa nimekkäin artisti oli Saksan Lale Andersen, joka muistettiin jo ennen toista maailmansotaa levytetystä Lili Marleen -hitistä, mutta ilmeisesti tuolloin Andersen oli jo parhaat päivänsä nähnyt.

Todettakoon, että ehkä Ison Britannian viisulla olisi ollut eniten kansainvälistä hittipotentiaalia, mutta missään nimessä Luxemburgkaan ei ollut huono voittajavalinta. (Oma mielipide: Luxemburgin edustuskappale oli tuon vuoden kilpailijoista paras)

Triviaa:
*Saksaa edustanut vuonna 1905 syntynyt Lale Andersen on varhaisimmin syntynyt viisuartisti ja oli vuoteen 2007 asti vanhimpana euroviisuissa kisannut solisti

Kilpailijat:


järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Espanja
Conchita Bautista
Estando contigo
Augusto Algueró
Antonio Guijarro
Rafael Ferrer
9.
8
2.
Monaco
Colette Deréal
Allons, allons les enfants
Hubert Giraud
Pierre Delanoë
Raymond Lefèvre
10.=
6
3.
Itävalta
Jimmy Makulis
Sehnsucht
Leopold Andrejewitsch
Leopold Andrejewitsch
Franck Pourcel
15.=
1
4.
Suomi
Laila Kinnunen
Valoa ikkunassa
Eino Hurme
Sauvo Puhtila
George de Godzinsky
10.=
6
5.
Jugoslavia
Ljiljana Petrović
Neke davne zvezde
Jože Privšek
Miroslav Antić
Jože Privšek
8.
9
6.
Alankomaat
Greetje Kauffeld
Waat een dag
Dick Schallies
Pieter Goemans
Dolf van der Linden
10.=
6
7.
Ruotsi
Lill-Babs
April, april
Bobbie Ericsson
Bo Eneby
Thore Ehrling
14.
2
8.
Saksa
Lale Andersen
Einmal sehen wir uns wieder
Rudolf Maluck
Ernst Bader
Franck Pourcel
13.
3
9.
Ranska
Jean-Paul Mauric
Printemps, avril carillonne
Francis Baxter
Guy Favereau
Franck Pourcel
4.
13
10.
Sveitsi
Franca di Rienzo
Nous aurons demain
Géo Voumard
Émile Gardaz
Fernando Paggi
3.
16
11.
Belgia
Bob Benny
September, gouden roos
Hans Flower
Wim Brabants
Francis Bay
15.=
1
12.
Norja
Nora Brockstedt
Sommer i Palma
Jan Wølner
Egil Hagen
Øivind Bergh
7.
10
13.
Tanska
Dario Campeotto
Angelique
Aksel V. Rasmussen
Aksel V. Rasmussen
Kai Mortensen
5.=
12
14.
Luxemburg
Jean-Claude Pascal
Nous les amoureux
Jacques Datin
Maurice Vidalin
Léo Chauliac
1.
31
15.
Iso-Britannia
The Allisons
Are you sure?
John Allison, Bob Allison
John Allison, Bob Allison
Harry Robinson
2.
24
16.
Italia
Betty Curtis
Al di là
Carlo Donida
Mogol
Gianfranco Intra
5.=
12

Koko kilpailutapahtuma

1962

RTL:n iso auditorio, Luxemburg
Sunnuntai 18. maaliskuuta

Vuonna 1962 euroviisuille tarvittiin uudistusta, sillä vallitsevilla viisukäytännöillä voittaja tuntui olevan koko ajan joko Alankomaat tai Ranska, olihan viimeisinkin voittokappale ranskalaisen solistin esittämä ranskalainen iskelmä. Vaihtelua voittajakartalle haettiin uudella pisteytysjärjestelmällä, nyt kunkin maan raati pisteytti kolme mielestään parasta kappaletta kaavalla 3-2-1.

Tämä uudistus toi euroviisuille uuden ikävän piirteen, edustuskappaleista Belgian Ton nom, Espanjan Llámame, Itävallan Nur in der Wiener Luft ja Alankomaiden Katinka saivat kyseenalaista kunniaa olemalla euroviisuhistorian ensimmäiset nolla pistettä saaneet kilpailukappaleet.

Finaali pidettiin sunnuntaina 18. maaliskuuta ja on viimeisin viisufinaali, jota ei kisattu lauantai-iltana. Euroviisujen alkuajan kasvu oli myös päättynyt, sillä kyseessä olivat ensimmäiset euroviisut, joissa ei nähty yhtäkään uutta osallistujamaata.

Suomen edustaja: Marion Rung - Tipi-tii, sija jaettu 7./16., 4 p.

Suomen tuon vuoden edustussävelmä on ehdottomasti yksi kaikkien aikojen legendaarisimmista Suomen edustuskappaleista. Tipi-tii on Suomessa todella tunnettu iskelmälegenda ja eurovisiuedustus oli tuolloin 16-vuotiaan Marion Rungin uran alkuvaiheen ehdottomasti tärkeimpiä meriittejä, tuo ura onkin sitten jatkunut menestyksekkäänä jo yli puolen vuosisadan ajan. Vuonna 1962 kappale oli Suomessa kolme kuukautta putkeen kuukauden myydyin äänite. (Tuohon aikaan levymyyntiä tilastoitiin vain kuukausittain)

Euroviisun valinta oli Suomessa tehty melko samalla tavalla kuin vuotta aiemmin, tosin nyt Ylelle piti jo alkuvaiheessa lähettää myös sanat ja pianosovitus. Lähetetyistä kappaleista kahdeksan valittiin esikarsintaan, jossa niille saatiin esittäjä. Kappaleista neljä valittiin finaaliin, jossa jokainen kappale sai kaksi esitystä eri solistien toimesta, tämän oli tarkoitus vähentää solistin vaikutusta ja keskittyä itse kappaleeseen.

Tpi-tiin karsinnassa esittivät 16-vuotias kampaajaopiskelija Marion Rung ja kokenut iskelmätähti Kai Lind. Ja kappaleen voitettu karsinta ylivoimaisesti sai kappale naivimman ja aidomman tuntuisen esittäjän, mielestäni hyvä ratkaisu. En ole onnistunut löytämään Kai Lindin tulkintaa kappaleesta, mutta vaikea uskoa, että hän olsii saanut kappaleeseen samanlaista aitoutta. Karsinnassa toiseksi sijoittunut, myös Marionin esittämä Pikku rahastaja on myöskin oikein veikeä iskelmä, mutta ei vedä vertoja karsinnan voittajalle. Muut karsintakappaleet ovatkin sitten painuneet unholaan, semifinaalissa karsiutujista vain Sitä rakkaus on on tiettävästi edes levytetty. Ehdottomasti oikea laulu ja oikea esittäjä voittivat.

Myös kansainvälisisissä euroviisuissa tulos oli varsin hyvä, saavutettu seitsemäs sija on absoluuttisesti (tosin ei osallistujamäärään suhteutettuna) Suomen kaikkien aikojen kolmanneksi paras sijoitus, seitsemännen sijan Suomi on saavuttanut viisuissa neljästi.

Suomen karsintakilpailijat:
SijaEsittäjätKappalePisteet
1.Kai Lind/Marion RungTipi-tii234 p.
2.Kai Lind/Marion RungPikku rahastaja129 p.
3.Matti Heinivaho/Vieno KekkonenSateinen yö127 p.
4.Matti Heinivaho/Vieno KekkonenOn keskiyö110 p.

Semifinaalissa karsiutuneet:
EsittäjäKappale
Laila KinnunenLumineito
Johnny ForsellAnna Angelina
Maynié SirenTiketi tikke tak
Pirkko MannolaSitä rakkaus on

Voittaja: Ranska, Isabelle Aubret - Un premier amour

Uuden äänestystavan tavoite oli tuoda vaihtelua voittajamaihin, mutta tämä ei onnistunut. Jo kolmatta kertaa kilpailun voitti Ranska, tällä kertaa vielä todella suurella ylivoimalla, voittaja keräsi kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin toiseksi sijoittunut. Muutenkin tuon vuoden kärki oli melkoista itsensä tosintoa, voittajana Ranska, himmeämmillä mitalisijoilla kaksi "mini-Ranskaa". Toiseksi sijoittunut Monacon Dis rien on kuin miessolistin esittämä versio voittokappaleesta ja samantyyppinen on myös Luxemburin kolamnneksi sijoittunut Petit bonhomme. Yleisemminkin, jotakin ranskan kielen ylivallasta tuon ajan viisuissa kertonee se, että Eurovision laulukilpailun seitsemästä ensimmäisestä voittajasta viisi esitettiin ranskaksi.

Monet kriittisimmät äänet kritisoivat vuoden 1962 kisoja varsin tylsiksi. Äänestyksessä ainakaan ei ollut juuri jännitystä, kun voittaja tuntui olevan selvillä alusta asti ja mahdollisesti jotakin äänestystavan mielekkyydestä kertoo se, että voittaja keräsi 26 pistettä, mutta mediaanin paremman puolen sijaan riitti 4 pistettä. Kappale ei myynyt juuri ollenkaan Ranskan ulkopuolella. Nykyisin Un premier amour onkin yksi kaikkien aikojen unohdetuimmista viisuvoittajista. Kappaleesta levytetty suomenkielinen käännös, Vieno Kekkosen Ensimmäinen rakkaus ei sekään kuulu niihin ikimuistoisiin viisucovereihin.

Kenen sitten olisi pitänyt voittaa? Vuoden kaupallisesta menestyksestä vastasi tuon vuoden oma suosikkini, Saksan pirteä schlager Zwei kleine Italiener, jolla oli tunnelmasta huolimatta vakava aihe, kappale kertoi kahdesta italialaisesta siirtolaisesta. Kappale myi yli miljoona äänitettä ympäri Eurooppaa ja oli vuoden ehdottomasti myynein viisu.

Kysymykseen, mikä vuoden 1962 euroviisuista on nykyisin omassa maassaan muistetuin, oikea vastaus on todennäköisesti Suomen Tipi-tii, mutta tuon ajan miletymyksiä tarkastellessa sanotaan silti, että Saksa olsi ollut oikea voittaja.

Triviaa:
*Sveitsiä edustanut Jean Philippe oli edustanut jo Ranskaa vuonna 1959 ja oli ensimmäinen kahta eri maata edustanut solisti.

Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Suomi
Marion Rung
Tipi-tii
Kari Tuomisaari
Kari Tuomisaari
George de Godzinsky
7.=
4
2.
Belgia
Fud Leclerc
Ton nom
Eric Channe
Tony Golan
Henri Segers
13.=
0
3.
Espanja
Victor Balaguer
Llámame
Mario Selles
Miguel Portoles
Jean Roderès
13.=
0
4.
Itävalta
Eleonore Schwarz
Nur in der Wiener Luft
Bruno Uher
Bruno Uher
Bruno Uher
13.=
0
5.
Tanska
Ellen Winther
Vuggevise
Kjeld Bonfils
Sejr Volmer-Sørensen
Kai Mortensen
10.=
2
6.
Ruotsi
Inger Berggren
Sol och vår
Åke Gerhard, Ulf Kjellqvist
Åke Gerhard, Ulf Kjellqvist
Egon Kjerrman
7.=
4
7.
Saksa
Conny Froboess
Dwei kleine Italiener
Christian Bruhn
Georg Buschor
Rolf-Hans Müller
6.
9
8.
Alankomaat
De Spelbrekers
Katinka
Joop Stokkermans
Henny Hamhuis, Lodewijk Post
Dolf van der Linden
13.=
0
9.
Ranska
Isabelle Aubert
Un premier amour
Claude-Henri Vic
Roland Stephane Valade
Franck Pourcel
1.
26
10.
Norja
Inger Jacobsen
Kom sol, kom regn
Kjell Karlsen
Ivar Andersen
Øivind Bergh
10.=
2
11.
Sveitsi
Jean Philippe
Le retour
Géo Voumard
Émile Gardaz
Cedric Dumont
10.=
2
12.
Jugoslavia
Lola Novakovic
Ne pali svetlo u sumrak
Jože Privšek
Dragutin Britvić
Jože Privšek
4.=
10
13.
Iso-Britannia
Ronnie Carroll
Ring-a-ding girl
Syd Cordell
Stan Butcher
Wally Stott
4.=
10
14.
Luxemburg
Camillo Felgen
Petit bonhomme
Jacques Datin
Maurice Vidalin
Jean Roderès
3.
11
15.
Italia
Claudio Villa
Addio, Addio
Domenico Modugno
Franco Migliacci
Cinico Angelini
9.
3
16.
Monaco
François Deguelt
Dis rien
Henri Salvador
René Rouzaud
Raymond Lefèvre
2.
13

Koko kilpailutapahtuma

1963

BBC Televison Centre, Lontoo, Iso-Britannia
Lauantai 23. maaliskuuta

Ranska ei taloudellisiin syihin vedoten halunnut järjestää kolmansia euroviisuja muutaman vuoden sisään, joten viisujen varaisäntä Iso-Britannia pääsi taas tulemaan apuun, Koska edellisvuoden äänestyksessä voittaja oli ollut tylsän ylivoimainen ja oli saatu ikäviä nollapistetapauksia, nyt pisteytysskaalaa laajennettiin. Jokainen maa antoi mielestään viidelle parhaalle kappaleelle pisteitä kaavalla 5-4-3-2-1.

Vuonna 1963 lähetys olikin studiomaisempi kuin koskaan, sillä BBC halusi esitellä upouusia tv-studioitaan koko Euroopalle. Lähetystä kuvattiin kahdessa studiossa, joista toisessa olivat solistit ja orkesteri, toisessa juontaja ja pistetaulu. Tämä toteutus on pistänyt monet epäilemään monien esitysten olleen ennalta nauhoitettuja ja esimerkiksi Ison Britannian oman edustajan Ronnie Carrolin taustalaulajat selvästi vain liikuttelivat huuliaan. Tuolloin euroviisujen finaalipäiväksi myös vakiintui lauantai. Kilpailun juonsi jo vuodelta 1960 tuttu Katie Boyle.

Suomen edustaja: Laila Halme - Muistojeni laulu, sija jaettu 13./16., 0 p.

Vuonna 1963 Suomessa koettiin ensimmäinen todellinen kohukarsinta. Karsinnassa kuultiin kahdeksan kappaletta kukin kahden eri solistin esittämänä sekä pienellä että isolla orkesterilla säestettynä. Kunkin kappaleen säveltäjä sai valita kappaleen kaksi esittäjää joten karsinnassa kykyjään pääsi näyttämään peräti 16 iskelmälaulajaa. Useastakin karsintakappaleesta on sittemmin tullut ikivihreitä. Yksi tällainen on Tamara Lundin esittämänä legendaksi jäänyt Olen mikä olen, jota ei kuitenkaan ilmeisesti tuolle ajalle rohkeiden sanoitusten ja esityksen takia kehdattu Lontooseen lähettää. Tähän voi tosin todeta, että todennäköisesti yksikään Suomen euroviisua vuonna 1963 arvioinut tuomari ei olisi ymmärtänyt suomen kieltä. Eräskin karsinnan maallikkoraadissa istunut maatalon emäntä oli Tamara Lundin omien sanojen mukaan pitänyt esitystä kilpailun parhaana, mutta ei niin paheellista laulua kehdannut televisiolähetyksessä äänestää. Minusta olisi voinut, pidän täysin mahdollisena, että tällä kappaleella olisi saatu sijoitus, joka olisi pysynyt Suomen parhaana viisusijoituksena vuoteen 2006 asti.

Myös toiseksi karsinnassa sijoittunut Kaikessa soi blues on Lasse Mårtensonin levyttämänä kohtuullinen klassikkoiskelmä. Itse uskon, että tämä charmikas bluesiskelmä olisi voinut olla ainakin kohtuullinen menestyskappale kansainvälisissä viisuissa, itse asiassa tuona vuonna Italia sijoittui viisuissa kunniakkaasti kolmanneksi vähän samanlaisella kappaleella Uno per tutte.

Mutta kuka voittikaan karsinnan? 40-henkinen maallikkoraati valitsi Suomen edustuskappaleeksi todella yllättäen melkoisen vaatimattoman Muistojeni laulu -balladin. Karsinnassa kappaleen esittivät Irmeli Mäkelä ja Marjatta Leppänen, mutta itse kappaleen valinnan jälkeen pidetyssä laulukokeessa lopulliseksi esittäjäksi Lontooseen valittiin Laila Halme. Ja kansainvälisen kilpailun tulos olikin omiaan kertomaan valinnan viisaudesta. Kappale jäi kilpailussa armotta harmaavarpuseksi ja kappaleen huomio oli niin pientä, että yhdenkään maan raadin äänestyksessä Suomi ei ollut viiden parhaan joukossa, mikä merkitsi nollaa pistettä. Uskallan väittää, että molemmat tässä jo mainitut karsinnan himmeämmät mitalistit olisivat pärjänneet Lontoossa huomattavasti paremmin. Ehdottomasti väärä laulu voitti. Nyky-Suomessa Muistojeni laulu onkin yksi kaikkien aikojen unohdetuimmista Suomen euroviisuedustuskappaleista.

Suomen karsintakilpailijat:
SijaEsittäjätKappalePisteet
1.Marjatta Leppänen/Irmeli MäkeläMuistojeni laulu331 p.
2.Lasse Mårtenson/Johnny ForsellKaikessa soi blues315 p.
3.Tamara Lund/Laila HalmeOlen mikä olen298 p.
4.Seija Lampila/Rauni PekkalaMarraskuu279 p.
5.Lasse Liemola/Matti HeinivahoKristiina ja minä276 p.
6.Erkki Liikanen/Tuulevi MattilaPimpula vei272 p.
7.Maynie Sirén/Tapio LahtinenMalaga269 p.
8.Per-Erik Förars/Stig FransmanNiin kuin ruusu258 p.

Voittaja: Tanska, Grethe & Jørgen Ingmann - Dansevise

Vuonna 1963 Suomi ei ollut ainoa pohjoismaa, jolle kävi viisuissa melkoinen nöyryytys. Myös kaksi muuta pohjoismaata, Norja ja Ruotsi jäivät nollapisteille, vaikka Ruotsia edusti tuohon aikaan todella arvostettu jazztähti Monica Zetterlund. Kyseessä ei silti ollut pelkkä pohjoismainen tappiovuosi, sillä kilpailun voitti neljäs mukana ollut pohjoismaa Tanska. Aviopari Grethe & Jørgen Ingmann esitti hypnoottisen balladin Dansevise, jossa Grethe lauloi ja Jørgen soitti kitaraa. Viisulähetyksen kuvakulmilla ja ruudulle heijastetuilla spiraaleilla saatiin aikaan unenomainen tunnelma. Oma legendansa on myös kappaleen suomenkielinen levytys, Laila Kinnusen Tanssilaulu.

Tuon vuoden voittajasta ollaan silti oltu toistakin mieltä. Vain kahden pisteen päähän Tanskasta sijoittui Sveitsin Esther Ofarim kappaleella T'en va pas. Mutta toisen tulkinnan mukaan kappaleen olisi pitänyt voittaa, sillä pisteidenlaskussa Norjan pisteidenantaja oli sekoillut pisteissään melkoisesti, minkä vuoksi Norja päätettiin jättää välistä ja maahan palattiin uudestaan äänestyksen lopuksi. Nyt Norjan antamat selvät pisteet ratkaisivat tilanteen Tanskan eduksi, mutta myöhemmin tarkasteltuna huomattiin, että alkuperäisillä Norjan antamilla pisteillä Sveitsi olisi voittanut.

Sanon kuitenkin, että minusta Tanska oli kärkikaksikosta selvästi parempi voittaja jo ihan siksi, että jo niin moni euroviisuvoittaja oli esitetty ranskaksi. Ja on hienoa, että lopultakin voittajamaihin saatiin vaihtelua. Ennen tuota pohjoismaat olivat olleet euroviisuissa todella marginaalimaiden asemassa, maiden ei nähty oikein edes kilpailevan samassa sarjassa tuon ajan "ydin-Euroopan" maiden kanssa, mutta ensimmäisen pohjoismaisen voittajan myötä tähän saatiin muutosta. Voittokappale oli suuri menestysiskelmä Tanskassa, mutta kansainvälistä hittiä siitä ei tullut.

Muista tuon vuoden viisuista mainitsemisen arvoinen on ainakin Luxembourgin À force de prier, jonka esittänyt Nana Mouskouri on sittemmin myynyt urallaan yli 300 miljoonaa levyä.

Oma suosikkini tuolta vuodelta on kolmanneksi sijoittunut Italian letkeä Uno per tutte, jota jo vertasinkin Suomen karsinnan hopeamitalistiin. Pidän kyllä myös Tanskan viisusta, ja pohjoismaisen yhteistyön nimissä voin sanoa olevani todella ilmoinen, että voitto saatiin pohjoismaihin jo melkoisen aikaisessa vaiheessa.

Triviaa:
*Tuohon vuoteen liittyy euroviisujen historian ensimmäinen tunnettu diskaus. José Guardiolan piti alun perin edustaa Espanjaa kappaleella Nubes de colores, mutta tuntemattomasta syystä Espanjan edustuskappaleeksi vaihdettiin Algo prodigioso.
*Itävallan kappaleen Vielleicht geschieht ein Wunder viimeinen kertosäe esitettiin tuolle ajalle varsin radikaalisti englanniksi, ensimmäistä kertaa euroviisua ei esitetty kokonaan maan virallisella kielellä.

Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Iso-Britannia
Ronnie Carroll
Say wonderful things
Philip Green
Norman Newell
Eric Robinson
4.
28
2.
Alankomaat
Annie Palmen
Een Speeldoos
Pieter Goemans
Pieter Goemans
Eric Robinson
13.=
0
3.
Saksa
Heidi Brühl
Marcel
Charly Niessen
Charly Niessen
Willy Berking
9.
5
4.
Itävalta
Carmela Corren
Vielleicht geschieht ein Wunder
Erwin Halletz
Peter Wehle
Erwin Halletz
7.
16
5.
Norja
Anita Thallaug
Solhverv
Dag Kristoffersen
Dag Kristoffersen
Øivind Bergh
13.=
0
6.
Italia
Emilio Pericoli
Uno per tutte
Tony Renis
Mogol, Alberto Testa
Gigi Cicchellero
3.
37
7.
Suomi
Laila Halme
Muistojeni laulu
Börje Sundgren
Börje Sundgren
George de Godzinsky
13.=
0
8.
Tanska
Grethe & Jørgen Ingmann
Dansevise
Otto Francker
Sejr Volmer-Sørensen
Kai Mortensen
1.
42
9.
Jugoslavia
Vice Vucov
Brodovi
Mario Nardelli
Mario Nardelli
Miljenko Prohaska
11.
3
10.
Sveitsi
Esther Ofarim
T’en vas pas
Géo Voumard
Émile Gardaz
Eric Robinson
2.
40
11.
Ranska
Alain Barrière
Elle était si jolie
Alain Barrière, A. Migiani
Alain Barrière, A. Migiani
Franck Pourcel
5.=
25
12.
Espanja
José Guardiola
Algo prodigioso
Fernando García Morcillo
Camillo Murillo Janero
Rafael de Ibarbia Serra
12.
2
13.
Ruotsi
Monica Zetterlund
En gång i Stockholm
Bobbie Ericsson
Beppe Wolgers
William Lind
13.=
0
14.
Belgia
Jacques Raymond
Waarom?
Hans Flower
Wim Brabants
Francis Bay
10.
4
15.
Monaco
Françoise Hardy
L’amour s’en va
Françoise Hardy
Françoise Hardy
Raymond Lefèvre
5.=
25
16.
Luxemburg
Nana Mouskouri
A force de prier
Raymond Bernard
Pierre Delanoë
Eric Robinson
8.
13

Koko kilpailutapahtuma


1964



Tivolin konserttisali, Kööpenhamina, Tanska
Lauantai 21. maaliskuuta
Vuonna 1964 pohjoismaat saivat ensi kertaa antaa näytettä isännöintitaidoistaan. Kilpailu pidettiin Kööpenhaminan legendaarisen Tivolin konserttisalissa. Kuitenkin tapahtuman pohjoismaalaisuus väheni, kun Ruotsi joutui vetäytymään kisasta maassa koko kevään jatkuneen taiteilijalakon takia. Vastineeksi Portugali debytoi kilpailussa, joten osallistujamärä pysyi vakiona.
Edelisvuoden äänestyssekoiluista oppineena pisteytysjärjestelmää yksinkertaistettiin, jokainen maa jakoi yhdeksän pistettä valintansa mukaan joko kaavalla 5-3-1, 6-3 tai 9. Lisäksi nyt äänestykselle hankittiin virallinen valvoja, ensimmäisenä euroviisujen virallisena valvojana toimi jugoslavialainenMiroslav Vilćek.

Tuon vuoden kilpailutapahtumasta ei ikävä kyllä ole juuri kuvamateriaalia tallella, silllä lähes koko filmikopio tuhoitui Tanskan tv-yhtiö DR:n tulipalossa 1970-luvun alussa. Erityisesti tämä on sääli siksi, etä kesken lähetyksen lavalle pujahti mielenosoittaja, joka vastusti Francoa ja Salazaria, siis Espanjan ja Portugalin senaikaisia sotilasdiktaattoreja. Tällaista oli osattu pelätäkin kahden sotilasdiktatuurin osallistuessa kilpailuun, ja vain vähän aikaa ennen suoraa lähetystä sali oli jouduttu tyhjentämään pommiuhan takia.
Suomen edustaja: Lasse Mårtenson - Laiskotellen, sija 7./16., 9 p.
Vuonna 1964 Suomen karsinta käytiin ensimmäistä kerta kutsukilpailuna. Kymmentä suomalaissäveltäjää pyydettiin säveltämään kilpailuun kaksi kappaletta, joista Yleisradion raati valitsi paremman karsinnan semifinaaliin. Kymmentä semifinalistia soitettiin radiossa ja television viritysmusiikkina, ja tästä kansa sai postikorttiäänestyksellä valita kuusi kappaletta karsinnan finaaliin.

Finaalin valintamenetelmä olikin jo hieman kummallinen. Äänestyksessä oli kaksi raatia, kymmenen ympäri Suomea kokoontunutta alueraatia sekä musiikin ammattilaisista ympäri pohjoismaita koottu Pohjola-raati. Molemmat raadit äänestivät, ja vain jos molemmat komponenttiäänestykset voittaisi sama kappale, tulisi tästä kappaleesta Suomen edsutuskappale. Muussa tapauksessa valinnan tekisi Yleisradion raati.

Onneksi molemmat äänestykset voitti sama kappale, Lasse Mårtensonin esittämä lupsakka Laiskotellen, jota pidettiin kansainvälisenä. Kansainvälisessä Eurovision laulukilpailussa olikin kotiin tuotavna mukava seitsemäs sija, joka on absoluuttisesti eräitä Suomen parhaita sijoituksia. Kyseinen kappale onkin nykyisin Suomessa melkoinen ikivihreä.

Suomen kansan suosikki karsinnassa oli aikoinaan ilmeisesti ollut Taisto Tammen esittämä Rakkauden rikkaus, mutta mielestäni tämä on todella suomalainen kappale vailla minkäänlaista kansaivälistä potentiaalia, joten sitä ei olisi Köpenhaminaan kannattanut lähettää. Muut Suomen karsintakappaleet ovatkin melkoisen unohdettuja, joten kyllä oikea laulu voitti.

Suomen karsintakilpailijat:
SijaEsittäjäKappalePisteet
1.Lasse MårtensonLaiskotellen403 p.
2.Kai LindSatelliitti kahdelle235 p.
3.Irmeli MäkeläKerran viel’120 p.
4.Pirkko MannolaBzzz Bzzz Bzzz108 p.
5.Taisto TammiRakkauden rikkaus21 p.
6.Heikki AarvaToisen kerran13 p.

Semifinaalissa karsiutuineet:
EsittäjäKappale
Erkki LiikanenPianonsoittaja
Iris RautioTulen jälkeen
Vieno KekkonenTango keittiössä
Stig FransmanUnen ihme

Voittaja: Italia, Gigliola Cinquetti - Non ho l'eta

Kysymykseen, voittiko oikea laulu vuoden 1964 euroviisut, yleinen mielipide taitaa olla poikkeuksellisen yksimielinen kyllä. Italian 16-vuotias Gigliola Cinquetti sai tuomarit poikkeuksellisen yksimielisesti puolelleen herkällä balladillaan ja saikin kisassa kokonaiset 49 pistettä toiseksi sijoittuneen Ison Britannian jäädessä 17 pisteeseen. Kyseessä on kaikkien aikojen ylivoimaisin voitto laskemalla voittajan pisteet suhteessa toisiksi tulleen pisteisiin.

Noin ylivoimainen voittaja oli odotetusti myös kaupallinen menestys. Kappale oli listaykkönen Belgiassa, Italiassa ja Ranskassa sekä ylsi listojen top-3:n myös Alankomaissa, Saksassa ja Norjassa. Suomeksi kappale tunnetaan Anneli Sarin suomankielisestä levytyksestä Liian nuori rakkauteen.

Voittaja voitti kaikki kilpailijansa niin ylivoimaisesti, että mahdollisesti tästä syystä mikään muu vuoden kappaleista ei jäänyt elämään suurena viisulegendana. Mainittakoon kuitenkin,. että jo neljättä kertaa Iso-Britannia sijoittui kilpailussa toiseksi. Oma suosikkini tuolta vuodelta on Itävallan herkkä pianoballadi Warum nur, warum?, jonka esitti tuleva viisuvoittaja Udo Jürgens. Kuitenkin, paljoa ei tarvitse miettiä, mikä oli suuren yleisön suosikki tuona vuonna.

Triviaa:
*Saksan edustuskappaleen nimi Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne on kaikkien aikojen pisin euroviisukappaleen nimi.
*Alankomaita edustanut Hollannin Itä-Intiasta (nyk. Indonesia) kotoisin ollut Anneke Grönloh oli ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta kotoisin ollut viisuartisti.

Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Luxemburg
Hugues Aufray
Dès que le printemps revient
Hugues Aufray
Jacques Plante
Jacques Denjean
4.=
14
2.
Alankomaat
Anneke Grönloh
Jij bent mijn leven
Ted Powder
René de Vos
Dolf van der Linden
10.=
2
3.
Norja
Arne Bendiksen
Spiral
Sigurd Jansen
Egil Hagen
Karsten Andersen
8.
6
4.
Tanska
Bjørn Tidmand
Sangen om dig
Aksel V. Rasmussen
Mogens Dam
Kai Mortensen
9.
4
5.
Suomi
Lasse Mårtenson
Laiskotellen
Lasse Mårtenson
Sauvo Puhtila
George de Godzinsky
7.
9
6.
Itävalta
Udo Jürgens
Warum nur, warum?
Udo Jürgens
Udo Jürgens
Johannes Fehring
6.
11
7.
Ranska
Rachel
Le chant de Mallory
André Popp
Pierre Cour
Franck Pourcel
4.=
14
8.
Iso-Britannia
Matt Monro
I love the little things
Tony Hatch
Tony Hatch
Harry Rabinowitz
2.
17
9.
Saksa
Nora Nova
Man gewöhnt sich so schnell an das Schöne
Rudi von der Dovenmühle
Niels Nobach
Willy Berking
13.=
0
10.
Monaco
Romuald
Où sont-elles passées
Francis Lai
Pierre Barouh
Michel Colombier
3.
15
11.
Portugali
Antonio Calvario
Oração
João Nobre
Francisco Nicholson, Rogério Bracinha
Kai Mortensen
13.=
0
12.
Italia
Gigliola Cinquetti
Non ho l’età
Nicola Salerno
Mario Panzeri
Gianfranco Monaldi
1.
49
13.
Jugoslavia
Sabahudin Kurt
Zivot je sklopio krug
Srđan Matijević
Stevan Raičković
Radivoj Spasić
13.=
0
14.
Sveitsi
Anita Traversi
I miei pensieri
Giovanni Pelli
Sanzio Chiesa
Fernando Paggi
13.=
0
15.
Belgia
Robert Cogoi
Près de ma rivière
Robert Cogoi
Robert Cogoi
Henri Segers
10.=
2
16.
Espanja
Nelly, Tim & Tony
Caracola
Fina de Calderón
Fina de Calderón
Rafael de Ibarbia Serra
12.
1

Koko kilpailutapahtuma (Ääninauha, tapahtumasta ei ole tallella juuri ollenkaan kuvamateriaalia)

1965

Sala di concerto della RAI, Napoli, Italia

Lauantai 20. maaliskuuta

Kymmenennet Eurovision laulukilpailut kisattiinkin idean lähtömaa Italiassa. Kisojen täyttäessä ensimmäistä kertaa pyöreitä vuosia niisstä tulikin suuremmat kuin koskaan, sillä Ruotsi palasi välivuodelta ja Irlanti debytoi, jolloin osallistujia oli jo 18. Lisäksi kisat lähetettiin ensimmäistä kertaa intervisioverkossa myös rautaesiripun toisella puolella. Arviolta jo 150 miljoonaa ihmistä seurasi lähetystä.


Suomen edustaja: Viktor Klimenko - Aurinko laskee länteen, sija jaettu 15./18., 0 p.

Vuoden 1965 Suomen karsinnan tulos on yksi kaikkien aikojen kritisoiduimmista. Useimmat suomalaiset muistelevat tapahtuman menneen näin; koko Suomen kansa olisi halunnut edustajakseen Katri Helenan letkajenkan Minne tuuli kuljettaa, mutta jostakin ilmestyi salaperäinen pohjola-raati, joka lähettikin Suomen edustajaksi Viktor Klimenkon konservatiivisen, slaavilaisen balladin.

Oikeasti tapahtumat olivat hieman monimutkaisemmin. Karsinta eteni samalla tavalla kuin edellisvuonna. Karsinnassa oli kaksi komponenttiäänestystä, alueraadit ja pohjola-raati. Alueraatien suosikki oli ollut Marjatta Leppäsen Iltaisin ja pohjola-raadin Aurinko laskee länteen. Näin Suomen lopullisen edustajan päätyi valitsemaan Yleisradion johto, joka luotti pohjola-raadin näkemykseen. Karsinnassa eniten pisteitä keräsi kuitenkin Iltaisin ja myös voittajalle maksettu säveltäjän palkinto maksettiin kappaleen säveltäjälle. Kieltämättä Marjatta Leppästä on hieman syrjitty Suomen karsinnoissa, hänhän oli laulanut Suomen karsinnassa voittokappaleen jo vuonna 1963 eli on kaksi kertaa esittänyt Suomen karsinnan voittaneen kappaleen mutta ei ole koskaan päässyt edustamaan Suomea.

Napolissa Klimenko jäikin nollapisteille, mikä totta kai sai suomalaiset jälleen muistelemaan karsinnan menetettyjä mahdollisuuksia. Molemmat karsinnassa jo mainitut hävinneet kappaleet olisivat luultavasti tuoneet Suomelle parempaa menestystä. Myöhemmin Klimenko on kuitenkin muistellut, että tuohon aikaan oli suuri kunnia jo saada edustaa Suomea venäläisenä. Tässä vaihreessa pääsen taas näyttämään joskus kummallista musiikkimakuani, sillä minusta Aurinko laskee länteen on ihan kaunis laulu, varsinkin vaskipuhallinosuus. Ehdottomasti tämä on ainakin paras Suomen kolmesta nollapisteviisusta. Onhan kappale silti melko slaavilainen länsieurooppalaiseen kilpailuun, mutta jos intervision laulukilpailua olisi järjestetty jo tuolloin, olisi tässä voinut olla Suomelle kelpo edustaja sinne. Kuitenkin väärä laulu voitti, ja suurin syy tuohon löytyi tuon vuoden voittajasta...

Suomen karsintakilpailijat:
SijaEsittäjäKappalePisteet
1.Marjatta LeppänenIltaisin210 p.
2.Viktor KlimenkoAurinko laskee länteen195 p.
3.Katri HelenaMinne tuuli kuljettaa186 p.
4.Kai LindMon amie, mon amour133 p.
5.Ritva MustonenLapin taikarummut93 p.
6.Eero & JussiTahdon saaren84 p.

Semifinaalissa pudonneet:
EsittäjäKappale
Pentti LasanenVanha kunnon dixieland
Vieno KekkonenPavane itkevälle neidolle
CarolaGe mig en grabb
Tamara LundOta tai jätä

Voittaja: Luxembourg, France Gall - Poupee de cire, poupee de son

Kun vuoden 1965 kansainvälinen loppukilpailu oli ratkennut, suomalaisilla oli tapana jopa sanoa, että Luxembourg voitti Katri Helenan euroviisuehdokkaalla. Ovathan kappaleet toki samanlaisia, mutta kyllä silti minusta tuo on hieman liioitellusti sanottu. Kuitenkin, Poupee de cire, poupee de son oli euroviisuille aivan uudenlainen voittaja. Ensimmäistä kertaa voittaja oli nopea popbiisi, mikä monien mielestä toi kisaa vuosikymmeniä ajassa eteenpäin. Tälläkin kertaa voittaja oli myös kaupallinen menestys, joka nousi listoilla top-5:n ympäri Länsi-Eurooppaa.

Tuona vuonna uudistus oli selvästi todella tervetullut Eurovision laulukilpailulle, sillä myös toisiksi sijoittunut Ison Britannian I belong oli vauhdikas popbiisi. En kuitenkaan kuule tässä kappaleessa samanlaista kaupallista potentiaalia kuin voittajassa, mistä jotain kertoo jo se, että se ei menestynyt edes Isossa Britanniassa kaupallisesti yhtä hyvin kuin voittajassa. Itse olen tuolta vuodelta valinnut suosikikseni Italian tunnelmallisen balladin Se piangi, se ridi, mutta kuten jo sanottu, uudistus oli tuossa vaiheessa tervetullut kisalle, oikea laulu voitti.

Triviaa:
*Euroviisut olivat pitkään tunnettuja säännöstä, jonka mukaan kappaleet pitää esittää maiden omilla kielillä. Tuohon asti sitä oli pidetty itsestäänselvyytenä, mutta nyt Ruotsi esitti edustuskappaleensa Absent friends kokonaan englanniksi, tämän jälkeen kielisääntö kirjattiin.
*Iso-Britannia sijoittui peräti toiseksi pelätyltä esiintymispaikalta 2, tämä on kaikkien aikojen korkein tuolta esiintymispaikalta saatu sijoitus.

Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Alankomaat
Conny Vandenbos
't Is genoeg
Conny Vandenbos
Johnny Holshuyzen
Dolf van der Linden
11.
5
2.
Iso-Britannia
Kathy Kirby
I belong
Peter Lee Sterling
Phil Peters
Eric Robinson
2.
26
3.
Espanja
Conchita Bautista
Qué bueno, qué bueno
Antonio Figueroa Egea
Antonio Figueroa Egea
Adolfo Ventas Rodríguez
15.=
0
4.
Irlanti
Butch Moore
Walking the streets in the rain
Teresa Conlon, George Prendergast, Joe Harriga
Teresa Conlon, George Prendergast, Joe Harriga
Gianni Ferrio
6.
11
5.
Saksa
Ulla Wiesner
Paradies, wo bist du?
Barbara Kist, Hans Blum
Barbara Kist, Hans Blum
Alfred Hause
15.=
0
6.
Itävalta
Udo Jürgens
Sag ihr, ich lass sie grüssen
Udo Jürgens
Frank Bohlen
Gianni Ferrio
4.
16
7.
Norja
Kirsti Sparboe
Karusell
Jolly Kramer-Johansen
Jolly Kramer-Johansen
Øivind Bergh
13.=
1
8.
Belgia
Lize Marke
Als het weer lente is
Jef van den Berg
Jaak Dreesen
Gaston Nuyts
15.=
0
9.
Monaco
Marjorie Noël
Va dire à l'amour
Raymond Bernard
Jacques Mareuil
Raymond Bernard
9.
7
10.
Ruotsi
Ingvar Wixell
Absent friends
Dag Wirén
Alf Henriksson
William Lind
10.
6
11.
Ranska
Guy Mardel
N'avoue jamais
Guy Mardel
Françoise Dorin
Franck Pourcel
3.
22
12.
Portugali
Simone de Oliveira
Sol de Inverno
Carlos Nóbrega e Sousa
Jerónimo Bragança
Fernando de Carvalho
13.=
1
13.
Italia
Bobby Solo
Se piangi, se ridi
Gianni Marchetti, Roberto Satti
Mogol, Roberto Satti
Gianni Ferrio
5.
15
14.
Tanska
Birgit Brüel
For din skyld
Jørgen Jersild
Poul Henningsen
Arne Lamberth
7.
10
15.
Luxemburg
France Gall
Poupée de cire, poupée de son
Serge Gainsbourg
Serge Gainsbourg
Alain Goraguer
1.
32
16.
Suomi
Viktor Klimenko
Aurinko laskee länteen
Toivo Kärki
Reino Helismaa
George de Godzinsky
15.=
0
17.
Jugoslavia
Vice Vukov
Čežnja
Julio Marić
Žarko Roje
Radivoj Spasić
12.
2
18.
Sveitsi
Yovanna
Non, à jamais sans toi
Bob Calfati
Jean Charles
Mario Robbiani
8.
8

Koko kilpailutapahtuma


1966
Villa Louvigny, Luxemburg
Lauantai 5. maaliskuuta
Vuonna 1966 viisut olivat jälleen Luxemburgissa, ja tällä kertaa aivan uudella luonteella. Edellisvuoden voittajan innoittamana paino oli tällä kertaa huomattavasti modernimmassa, nopeatempoisemmassa iskelmässä ja popissa. Myös muutama muukin modernilta tuntunut tekijä nähtiin ensimmäistä kertaa tuolloin. Tanska toi viisulavalle ensimmäiset tanssijat (kohta 1:27 alkaen), Norjan Åse Kleveland taas esiintyi viisuhistorian ensimmäisenä naisena housut jalassa, tuota ennen kaikki olivat käyttäneet mekkoja.


Suomen edustaja: Ann-Christine Nyström – Playboy, sija jaettu 10./18., 7 p.
Myös Suomen edustajassa näkyivät uudet ajat viisuissa. Edustussävelmä oli pirteä pop, joka onkin Suomessa jäänyt ikivihreäksi. Monet viisuharrastajat ovat pitäneet kappaletta Suomen 1960-luvun parhaana euroviisuna.
Siksi nyt onkin hieman rohkea veto esittää yleisen mielipiteen vastainen näkemys. Suomen karsinnassa, josta sekaannusta herättänyt pohjola-raati oli nyt poistettu, olisi ollut parempiakin vaihtoehtoja. Karsinnassa toiseksi sijoittunut Laila Kinnusen Muistojen bulevardi on varsin tyylikkään kaunis balladi, jolla olisi varmasti ollut saumat erottua edukseen Luxemburgissa. Myös kolmanneksi sijoittunut Viktor Klimenkon Vieras rakastettuni on – ainakin Laila Kinnusen levyttämässä versiossa – varsin kaunis kappale joka myös olisi voinut erottua edukseen. Missään nimessä voittajakaan ei kuitenkaan ollut huono, joten todettakoon, että ihan hyvä mutta ei paras voittajavalinta.

Kansainvälisissä viisuissa Suomen kappaleen johti nyt ensimmäistä kertaa suuri suomalainen kapellimestarilegenda, 22 kertaa Suomen euroviisun johtanut Ossi Runne. Ann-Hristine on myöhemmin muistellut, että hän oli vähän ennen kisaa kysynyt Ossilta, mitä tehdä, jos hän unohtaisi sanat, mihin Ossi oli tyynen rauhallisesti vastannut, että laula mitä mieleen tulee, ei kukaan kuitenkaan ymmärrä suomea. Suomen sijoituksesta taas voidaan sanoa, että se tuli todella pohjoismaisella yhteistyöllä. Vuonna 1966 pisteidenlaskussa oli ensi kertaa havaittavissa myöhemmin surullisen kuuluisaksi tullutta naapuriäänestystä, ja varsinkin pohjoismaat äänestivät todella mielellään toisiaan. Suomen 7 pisteestä kolme tuli Norjalta ja Tanskalta ja yksi Alankomailta. Kovin paljoa oikeasti biisillä ansaittuja pisteitä Suomi ei siis tainnut saada.


Suomen karsintakilpailijat:

EsittäjäKappale1. kierroksen pisteet2. kierroksen pisteet
Ann-Christine NyströmPlayboy22 p.45 p.
Laila KinnunenMuistojen Bulevardi20 p.29 p.
Viktor KlimenkoVieras Rakastettuni20 p.25 p.
Lasse MårtensonKen hän on?13 p.
CarolaMeren laulu11 p.
Tamara LundMärkää asfalttia8 p.
Marjatta LeppänenAamuyön tanssi8 p.
DannyPieni sana5 p.
Ilkka RinneSyysromanssi1 p.

Voittaja: Itävalta, Udo Jürgens – Merci, chérie

Poppitoisessa kisassa herkkä balladi tosiaan erottui edukseen. Itävallan samettiääninen Udo Jürgens edusti maata jo kolmatta vuotta putkeen, ja toi herkällä pianoballadilla maalle melko selvän voiton. Voittaja oli menestysiskelmä omassa maassaan,  mutta tällä kertaa kansainvälinen menestys jäi uupumaan. Mutta olihan niiden balladienkin hyvä muistuttaa olemassaoloistaan.


Olisiko vuodelta löytynyt parempia voittajakandidaatteja? Toiseksi sijoittunut Ruotsin Nygammal vals ei ainakaan olisi ollut yleiseurooppalaisesti suositumpi voittaja, sillä kappaleen menestys perustui lähes vain pohjoismaiseen yhteistyöhön, sen saamista 16 pisteestä 15 tuli kolmen muun pohjoismaan täysien viiden pisteen muodossa. Toinen sija onkin myöhemmin euroviisujen suurmaaksi nousseelle Ruotsille todellinen harvinaisuus, maa on voittanut euroviisut kuudesti ja ollut kolmas kuudesti, mutta toiseksi maa on sijoittunut vain tuon yhden kerran.


Kolmanneksi tullut Norjan balladi Intet er nytt under solen, jota itse pidän vuoden parhaana, keräsikin jo yleiseurooppalaisemmin kannatusta. Myös Espanjan jylhän vahva balladi Yo soy aquel on todellinen klassikkokappale Espanjassa. Todetaan siis, että hyvä, että balladi voitti, mutta parempiakin balladivoittajaehdokkaita olisi ollut.


Triviaa:

*Ilmeisesti ranskankieliset balladit olivat jääneet hetkeksi pois muodista, aina ennen viiden kärkeen päässyt Ranska jäi nyt 16. sijalle kappaleella Chaz nous, joka muistutti kovin Ranskan aiempia menestysviisuja.
*Myös Ison Britannian menestysputki sai hetken notkahduksen, ainoata kertaa aikavälillä 1959-1977 Iso-Britannia jäi kärkinelikon ulkopuolelle.
*Alankomaita edustanut Milly Scott oli viisuhistorian ensimmäinen tummaihoinen solisti ja käytti viisuhistorian ensimmäisenä kilpailijana kädestä pidettävää mikrofonia.

Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Saksa
Margot Eskens
Die Zeiger der Uhr
Walter Dobschinski
Hans Bradtke
Willy Berking
10.=
7
2.
Tanska
Ulla Pia
Stop, mens   legen er go’
Erik Kåre
Erik Kåre
Arne Lamberth
14.
4
3.
Belgia
Tonia
Un peu de poivre, un peu de sel
Paul Quintens
Phil van Cauwenbergh
Jean Roderes
4.=
14
4.
Luxemburg
Michèle Torr
Ce soir je t’attendais
Bernard Kesslair
Jacques Chaumelle
Jean Roderes
10.=
7
5.
Jugoslavia
Berta Ambroz
Brez besed
Mojmir Sepe
Elza Budau
Mojmir Sepe
7.=
9
6.
Norja
Åse Kleveland
Intet er nytt under solen
Arne Bendiksen
Arne Bendiksen
Øivind Bergh
3.
15
7.
Suomi
Ann-Christine Nyström
Playboy
Ossi Runne
Ossi Runne
Ossi Runne
10.=
7
8.
Portugali
Madalena Iglesias
Ele e ela
Carlos Canelhas
Carlos Canelhas
Jorge Costa Pinto
13.
6
9.
Itävalta
Udo Jürgens
Merci chérie
Udo Jürgens
Udo Jürgens
Hans Hammerschmid
1.
31
10.
Ruotsi
Lill Lindfors & Svante Thuresson
Nygammal vals
Bengt Arne Wallin
Björn Lindroth
Gert Ove Andersson
2.
16
11.
Espanja
Raphael
Yo soy aquél
Manuel Alejandro
Manuel Alejandro
Rafael de Ibarbia Serra
7.=
9
12.
Sveitsi
Madeleine Pascal
Ne vois-tu pas?
Pierre Brenner
Roland Schweizer
Jean Roderes
6.
12
13.
Monaco
Tereza
Bien plus fort
Gérard Bourgeois
Jean-Max Rivière
Alain Goraguer
17.=
0
14.
Italia
Domenico Modugno
Dio come ti amo
Domenico Modugno
Domenico Modugno
Angelo Giacomazzi
17.=
0
15.
Ranska
Dominique Walter
Chez nous
Claude Carrère
Jacques Plante
Franck Pourcel
16.
1
16.
Alankomaat
Milly Scott
Fernando en Philippo
Kees de Bruyn
Gerrit den Braber
Dolf van der Linden
15.
2
17.
Irlanti
Dickie Rock
Come back to stay
Rowland Soper
Rowland Soper
Noel Kelehan
4.=
14
18.
Iso-Britannia
Kenneth McKellar
A man without love
Cyril Ornadel
Peter Callander
Harry Rabinowitz
9.
8

Koko kilpailutapahtuma


1967
Wiener Hofburgin suuri juhlasali, Wien, Itävalta
Lauantai 8. huhtikuuta
Vuoden 1967 euroviisut järjestettiin musiikin pääkaupungiksikin kutsutussa Wienissä valtavan Hofburgin linnan suuressa juhlasalissa, jota oli totuttu käyttämään lähinnä klassisen musiikin konserttisalina viihdemusiikkikilpailun sijaan. Samassa rakennuskompleksissa sijaitsi myös esimerkiksi Itävallan presidentin virka-asunto. Tanska jäi tuolloin viisuista tauolle, jota kesti yli vuosikymmenen eikä uusia maita tullut mukaan, joten ensimmäistä kertaa euroviisujen osallistujamaamäärä laski edellisvuodesta. Pohjoismaiden edellisen vuoden kritisoidun äänestyskäyttäytymisen vuoksi siirryttiin takaisin vanhaan äänestysjärjestelmään, jokaisessa maassa kokoontui kymmenhenkinen raati, joka jäsenistä jokainen antoi yhden äänen omalle ykkössuosikilleen.
Suomen edustaja: Fredi – Varjoon – suojaan, sija jaettu 12./17., 3 p.


Kappaleen nimi Varjoon – suojaan ei ehkä tuo monillekaan nykyajan suomalaisille mieleen mitään. Se onkin nykyisin Suomen edustusviisuista unohdetuimmasta päästä. Vuoden 196e edustajamme Lasse Mårtensonin sävellys sijoittuikin Wienissä heikommalle puolelle mutta ei aivan viimeiseksi, eli niille unohdetuimmille sijoille.
Mutta olisiko Suomen karsinnoissa ollut tarjolla parempaa? Ensinkin voidaan todeta, että todellisia ikivihreitä ei noista karsinnoista jäänyt elämään. Karsinta pidettiin avoimena sävellyskilpailuna, johon lähetetyistä kappaleista kahdeksan valittiin finaaliin. Neljä solistia sai kukin kaksi laulua esitettäväkseen. Toiseksi karsinnassa sijoittunut Dannyn esittämä Sua kutsun Maarit on mielestäni ihan kaunis laulu, mutta epäilenpä, olisiko siinä mahdollisuudet nousta kenenkään ykkössuosikiksi eli äänen saajaksi Wienin viisuissa. Sen sijaan tyrkyllä myös ollut Laila Kinnusen esittämä Revontuli kuulostaa ihan mielenkiintoiselta lappalaiseksotiikalta, ja ehkä sillä olisi voitu saada pari ääntä enemmän kuin viisuihin lähetetyllä sävelmällä. En kuitenkaan usko, että millään karsintakappaleista olisi voitu sijoittua Wienissä kärkisijoille, joten kovin suurta oikeusmurhaa ei noissa karsinnoissa käynyt.
Mainittakoon silti, että euroviisuedustuksella oli kuitenkin yhdellä tavalla merkittävä vaikutus Fredille. Tuohon asti folk-Fredinä tunnettu solisti on Wienin viisuedustuksen jälkeen tunnettu iskelmälaulajana, jollaisena hän itse on enemmän halunnut olla tunnettu.
Suomen karsintakilpailijat:
EsittäjäKappale1. kierroksen pisteet2. kierroksen pisteet
FrediVarjoon – suojaan30 p.45 p.
DannySua kutsun, Maarit20 p.36 p.
FrediOi tuntematon18 p.27 p.
DannyKeskiyöllä17 p.
Laila KinnunenUnohdusta ei ole10 p.
Laila KinnunenRevontuli8 p.
Marion RungGoodbye5 p.
Marion RungKesän laulu0 p.
Euroopan ehdottomasti suurin musiikkiteollisuusmaa Iso-Britannia oli jo viidesti sijoittunut kilpailussa toiseksi, joten kyllä maan oli jo ansaittua nousta kerrankin tuosta vielä sijaa ylemmäs. Ja edustajakin oli tuolla mitä mainioin, aikansa suosituimpiin poplaulajiin lukeutunut Sandie Shaw voitti kisan täydellä ylivoimalla saaden yli kaksi kertaa enemmän pisteitä kuin toisiksi tullut. Viisuvoittaja oli myös kaupallinen menestys ja nousi kahdeksassa maassa listaykköseksi.
Totta kai kisalle saatiin mitä mainioin voittaja, mutta käydäänpä läpi muutama muukin kappale, jonka voitto ei olisi ollut mikään farssi. Luxemburgia edusti 17-vuotias Vicky Leandros, jonka näppärä, hitaasti kasvava Lamour est bleu on tuon vuoden oma suosikkini ja sijoittui kisassa kunniakkaalle neljännelle sijalle, vaikka se esitettiin pelätyltä esiintymispaikalta 2. Todellinen menestys siitä tuli kuitenkin Paul Mauriatin levyttämänä instrumentiaaliversiona, joka nousi aina Yhdysvaltojen Billboard-listan ykköseksi. Spoilaan tässä nyt sen verran, että kyllä Vicky Leandrosistakin vielä viisuvoittaja tuli, joten ei hänen tällä olisi ollut itsensäkään kannalta välttämätöntä voittaa viisuja. Ja toinen hyvä voittajaballadi olisi ollut Toiseksi sijoittunut Irlannin tyylikäs If I could choose. Mutta jos voittajan oli oltava pirteä popviisu, oli tähän Iso-Britannia ehdottomasti paras vaihtoehto.
Triviaa:
*Sveitsin edustussävelmä Quel cœur vas-tu briser? on ainoa tuolloin käytössä olleella pisteytysjärjestelmällä nolla pistettä saanut euroviisu.
Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Alankomaat
Thérèse Steinmetz
Ring-dinge-ding
Johnny Holshuyzen
Gerrit den Braber
Dolf van der Linden
14.=
2
2.
Luxemburg
Vicky
L'amour est bleu
André Popp
Pierre Cour
Claude Denjean
4.
17
3.
Itävalta
Peter Horten
Warum es hunderttausend Sterne gibt
Kurt Peche
Karin Bognar
Johannes Fehring
14.=
2
4.
Ranska
Noëlle Cordier
Il doit faire beau là-bas
Hubert Giraud
Pierre Delanoë
Franck Pourcel
3.
20
5.
Portugali
Eduardo Nascimento
O vento mudou
Nuno Nazareth Fernandes
João Magalhães Pereira
Armando Tavares Belo
12.=
3
6.
Sveitsi
Géraldine
Quel cœur vas-tu briser?
Daniel Faure
Gérard Gray
Hans Möckel
17.
0
7.
Ruotsi
Östen Warnerbring
Som en dröm
Curt Petterson, Marcus Österdahl
Patrice Hellberg
Mats Olsson
8.=
7
8.
Suomi
Fredi
Varjoon – suojaan
Lasse Mårtenson
Alvi Vuorinen
Ossi Runne
12.=
3
9.
Saksa
Inge Brück
Anouschka
Hans Blum
Hans Blum
Hans Blum
8.=
7
10.
Belgia
Louis Neefs
Ik heb zorgen
Paul Quintens
Phil van Cauwenbergh
Francis Bay
7.
8
11.
Iso-Britannia
Sandie Shaw
Puppet on a string
Bill Martin, Phil Coulter
Bill Martin, Phil Coulter
Kenny Woodman
1.
47
12.
Espanja
Raphael
Hablemos del amor
Manuel Alejandro
Manuel Alejandro
Manuel Alejandro
6.
9
13.
Norja
Kirsti Sparboe
Dukkemann
Tor Hultin
Ola B. Johannessen
Øivind Bergh
14.
2
14.
Monaco
Minouche Barelli
Boum-badaboum
Serge Gainsbourg
Serge Gainsbourg
Aimé Barelli
5.
10
15.
Jugoslavia
Lado Leskovar
Vse rože sveta
Urban Koder
Milan Lindič
Mario Rijaveć
8.=
7
16.
Italia
Claudio Villa
Non andare più lontano
Gino Mescoli
Vito Pallavicini
Giancarlo Chiaramello
11.
4
17.
Irlanti
Sean Dunphy
If I could choose
Michael Coffey
Wesley Burrowes
Noel Kelehan
2.
22

Koko kilpailutapahtuma


1968
Royal Albert hall, Lontoo, Iso-Britannia
Lauantai 6. huhtikuuta
Vuoden 1967 viisuista oli vain noin vuosi, mutta kuitenkin nämä kisat näyttävät nykykatsojan näkökulmasta vuosikymmeniä edeltäjiään modernimmilta. Säännöt pysyivät samoina eikä kappaleiden tyyli muuttunut, mutta nyt BBC lähetti euroviisut ensimmäistä kertaa värilähetyksenä.
Kilpailun juonsi jo kolmatta kertaa BBC:n vakiojuontaja Katie Boyle. Isäntäareena taas oli siihen mennessä ylivoimaisesti suurin. Royal Albert hall veti yleisöä jo 7000 kappaletta.


Suomen edustaja: Kristina Hautala – Kun kello käy, sija jaettu 16./17., 1 p.
Vuonna 1968 Suomen karsinta oli aivan uudella tavalla koko kansan kilpailu. Jälleen kuka tahansa pääsi lähettämään ehdotuksensa karsinnan avoimeen sävellyskilpailuun, mutta nyt myös valitsemaan voittajaa. Suomen edustaja valittiin postikorttiäänestyksellä, jossa kukin äänestäjä pisteytti mielestään kolme parasta laulua kaavalla 3-2-1. Yleisradiolle saapuikin mukavat 75 000 postikorttia.


Voittajan kanssa käytiin läpi kaava, joka on sittemmin toistunut valitettavan monta kertaa. Ensi kertaa Suomi oli jonkinlainen ennakkosuosikki, ja myös Suomen ulkopuolella lehdistö veikkaili Suomelle korkeaa sijoitusta. Kuitenkin pisteidenlaskussa toteutunut lopputulos ei ollut aivan tätä, Suomi sijoittui yhdellä pisteellä jaetulle viimeiselle sijalle.
Miksi näin kävi? Sanoisin, että tähän vaikutti suuresti äänestysjärjestelmä, joka oli Suomen viisulle epäedullinen. Minusta ei ole yhtään toiveajattelua uskoa, että Suomi saattoi olla hyvinkin monen tuomarin mielestä ihan kiva, mutta tuolloisella äänestysjärjestelmällä kukin tuomari antoi yhden äänen suosikilleen. Näin ollen vuoden 1968 äänestysmenetelmä mittasi sitä, kuinka monen ykkössuosikiksi mikäkin esitys saattoi nousta. Luulisin, että millä musiikkimaulla tahansa tuon vuoden kilpailijoista löytyy jotakin, josta pitää vielä enemmän; pahimpana esimerkkinä voisi jopa sanoa, että Saksan viisu Ein Hoch der Liebe teki saman kuin Suomi, mutta paremmin.


Olisiko karsinnasta voinut valita paremmin? Kansan keskuudessa karsintakappaleista luultavasti ikivihrein on Aarno Ranisen On hetki, mutta ilmeisesti liian suomalaisena pidettyä kappaleitta ei haluttu kansainväliseen kilpailuun, sillä postikorttiäänestyksessä se jäi kolmanneksi. No, ehkä tällä pohjoismaisella balladilla olisi voinut saada Ruotsilta ja Norjalta yhteensä yli yhden äänen. Ehkä myös Irina Milanin Pois kuihtuu ruusu kaunein olisi voinut kerätä muutamia ääniä. Tuskinpa mikään karsintakappaleista olisi kuitenkaan päässyt mediaanin paremmalle puolelle, joten todetaan valinta ihan mukiinmeneväksi.
Suomen karsintakilpailijat:
SijaEsittäjäKappalePisteet
1.Kristina HautalaKun kello käy159 667 p.
2.JohnnyKissankellojen aikaan113 067 p.
3.Aarno RaninenOn hetki60 279 p.
4.Irina MilanPois kuihtuu ruusu kaunein51 697 p.
5.Inga SulinNiin kuin jokainenei tiedossa
6.Anki LindqvistSanoja kuulemaan jäänei tiedossa


Suomalaiset eivät tosiaan olleet ainoita, joille vuoden 1968 tulos oli pettymys. Isäntämaata edusti maansa supertähti Cliff Richard, joka on kiistatta yksi nimekkäimmistä euroviisuihin osallistuneista artisteista koskaan. Luonnollisesti isäntämaassa oltiin lähes varmoja voitosta, ja isäntämaan teini-idolin myötä myös euroviisujen luonne kävi entistä nuoremmaksi, kun ensimmäistä kertaa yleisössä oli kirkuvia teinityttöjä kannustamassa suosikkiaan. Ja kun Cliff oli saanut Congratulations-viisunsa päätökseen, kotiyleisö luuli jo voittaneensa.
Mutta pisteidenlaskussa tapahtuikin jotain outoa. Iso-Britannia ei mennytkään heti selvään johtoon. Maa kyllä johti äänestystä huomattavan osan ajasta, mutta kun äänestys oli saatu päätökseen, oli Iso-Britannia toisella sijalla 28 pisteellä. Voittaneen Espanjan pistemäärä taas oli 29.

Ja millainen oli voittokappale? Voittokappaleen kertosäe oli pelkkää la-tavun toistoa. Varsinkin brittiläinen media tyrmäsi tuloksen täysin, ja vaikka voittanut Massiel otettiin Espanjassa vastaan kansallissankarina, jäi kansainvälinen menestys uupumaan täysin. Tuohon asti euroviisujen maine, kunnia ja suosio olivat kasvaneet vuosi vuodelta, mutta nyt ensimmäistä kertaa kilpailun uskottavuutta alettiin epäillä vahvasti. Tälle yllättävälle tulokselle löydettiin myöhemmin raadollinen selitys. Ilmeisesti Espanjan diktaattori Fransisco Franco oli halunnut viisuvoiton maalleen ja onnistunut ostamaan ääniä. Kun huomioidaan voiton niukkuus, luultavasti rehellisellä äänestyksellä Iso-Britannia olisi voittanut.



Totta kai Cliff olisi ollut parempi voittaja kuin Massiel ja luultavasti kaupallista menestystä ajatellen paras valinta, mutta ainitaan vielä pari muuta kappaletta. Kahden nopean viisun sijoittuessa kärkikaksikkoon kolmannen ja neljännen sijan saivat Ranskan ja Irlannin tunteikkaat balladit La source ja Chance of a lifetime. Sandie Shawin voiton jälkeen näillä olisi voinut taas muistuttaa euroviisuinstituutiota balladien olemassaolosta, ja Ranskan viisunhan esitti vuoden 1962 voittaja Isabelle Aubret, jonka tämänkertaisesta viisusta minä pidän huomattavasti enemmän. No, olisihan Cliff Richardille aateloinnin ja viidellä vuosikymmenellä singlen brittilistan ykkössijalle saamisen ohella viisuvoitto ollut komea meriitti uralla.
Triviaa:
*Euroviisut televisioitiin nyt ensi kertaa Euroopan ulkopuolella Tunisiassa.
Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Portugali
Carlos Mendes
Verão
Pedro Vaz Osório
José Alberto Diogo
Joaquim Luís Gomes
11.=
5
2.
Alankomaat
Ronnie Tober
Morgen
Joop Stokkermans
Theo Strengers
Dolf van der Linden
16.=
1
3.
Belgia
Claude Lombard
Quand tu reviendras
Jo van Wetter
Roland Dero
Henri Segers
7.=
8
4.
Itävalta
Karel Gott
Tausend Fenster
Udo Jürgens
Walter Brandin
Robert Opratko
13.=
2
5.
Luxemburg
Chris Baldo & Sophie Garel
Nous vivrons d'amour
Carlos Leresche
Jacques Demarny
André Borly
11.=
5
6.
Sveitsi
Gianni Mascolo
Guardando il sole
Aldo D'Addario
Sanzio Chiesa
Mario Robbiani
13.=
2
7.
Monaco
Line & Willy
À chacun sa chanson
Jean-Claude Oliver
Roland Valade
Michel Colombier
7.=
8
8.
Ruotsi
Claes-Göran Hederström
Det börjar verka kärlek, banne mej
Peter Himmelstrand
Peter Himmelstrand
Mats Olsson
5.
15
9.
Suomi
Kristina Hautala
Kun kello käy
Esko Linnavalli
Juha Vainio
Ossi Runne
16.=
1
10.
Ranska
Isabelle Aubert
La source
Daniel Faure
Henri Djian, Guy Bonnet
Alain Gorauger
3.
20
11.
Italia
Sergio Endrigo
Marianne
Sergio Endrigo
Sergio Endrigo
Giancarlo Chiaramello
10.
7
12.
Iso-Britannia
Cliff Richard
Congratulations
Bill Martin, Phil Coulter
Bill Martin, Phil Coulter
Norrie Paramor
2.
28
13.
Norja
Odd Børre
Stress
Tor Hultin
Ola B. Johannessen
Øivind Bergh
13.=
2
14.
Irlanti
Pat McGeegan
Chance of a lifetime
John Kennedy
John Kennedy
Noel Kelehan
4.
18
15.
Espanja
Massiel
La la la
Manuel de la Calva, Ramón Arcusa
Manuel de la Calva, Ramón Arcusa
Raphael Ibarbia
1.
29
16.
Saksa
Wenche Myhre
Ein hoch der Liebe
Horst Jankowski
Carl J. Schäuble
Horst Jankowski
6.
11
17.
Jugoslavia
Luči Kapurso & Hamo Hajdarhodžić
Jedan dan
Đelo Jusić, Stipica Kalogjera
Stijepo Stražičić
Miljenko Prohaska
7.=
8

Koko kilpailutapahtuma


1969
Teatro real, Madrid, Espanja
Lauantai 29. maaliskuuta

Vuoden 1969 tuloksessa oli muutakin kohauttavaa kuin se, mikä ei voittanut. Oli vähintäänkin epäilyksiä herättävää, miten Francon diktatuurin alaisessa Espanjassa järjestetyt viisut sujuisivat. Lopulta kisat saatiin pidettyä yllättävänkin onnistuneesti irrallaan politiikasta, ja vaikka esimerkiksi pohjoismaat olivat suunnitelleet jo yhteistä joukkoboikottia, lopulta vain Itävalta boikotoi viisuja isäntämaan takia.
Vaikka politiikka ei kisassa näkynytkään, itse lopputulos oli saattaa koko kisan ikävään loppuun. Juontaja Laurita Valenzuelan kerrotaan juuri ennen kisaa kysyneen äänestyksen viralliselta valvojalta Clifford Brownilta, mitä tehdä, jos äänestys päättyisi tasapeliin. Tähän Brown oli vastannut, että sellaista ei tapahdu koskaan.
Suomen edustaja: Jarkko & Laura – Kuin silloin ennen, sija 12./16., 6 p.


Edellisvuoden tuloksesta huolimatta Suomen karsinta eteni samalla tavalla kuin vuotta aiemmin. Nyt kappaleille hankittiin kuitenkin huomattavasti nimekkäämmät esittäjät. Mielenkiintoinen kuriositeetti on, että jokainen Suomen karsintaan 1969 osallistunut solisti on joskus edustanut Suomea euroviisuissa.
Postikorttiäänestyksellä Suomen edustajaksi valittiin hieman yllättäen Jarkko & Laura –dueton kepeä charleston Kuin silloin ennen. Ensimmäistä kertaa Suomea edusti duetto, ja Madridin viisulavalla duo esiintyi kepeän rennosti ja tunnelman luomiseksi Jarkko oli sonnustettu olkihattuun ja kävelykeppiin.


Suomi saavutti kisassa kuusi ääntä, mutta jokainen niistä tuli eri maasta eli Suomi oli kerännyt kannatuksensa tasaisesti vähän kaikkialla. Tuloksena 12. sija, joka oli parannusta edellisvuodesta muttei tosiaan huippusuoritus.
Suomen karsinnassa ennakkosuosikki oli kuitenkin ollut Katri Helenan Maailman pihamaat, joka todella yllättäen jäi toiseksi. Ja kyllä minun on helppo kuvitella, että tällä olisi voinut saada yli kuusi tuomaria puolelleen, tästä löytyy mahtipontisuutta ja dramatiikkaa. Muilla karsintakappaleilla tuskin olisi ollut kummoisia menestymismahdollisuuksia, joten todetaan, että Katri Helena Madridiin olisi pitänyt lähettää, mutta ei Jarkko & Laurakaan todella huono valinta ollut. Ja vuoden 1969 euroviisuedustusmatkahan toi Jarkon ja Lauran yhteen muutenkin kuin työkavereina, heidät vihittiin pian visujen jälkeen.

Suomen karsintakilpailijat:

SijaEsittäjäKappalePisteet
1.Jarkko ja LauraKuin silloin ennen85 040 p.
2.Katri HelenaMaailman pihamaat42 160 p.
3.Viktor KlimenkoVaari sirkuksessa36 880 p.
4.Laila KinnunenPotkis17 100 p.
5.Markku AroSanoin5 260 p.
6.Marion RungTuntematon sydämeni1 760 p.


Kun vuoden 1969 äänestys oli saatu päätökseen, oli neljä maata jaetulla ensimmäisellä sijalla. Säännöissä ei sanottu, mitä tuossa tilanteessa tulisi tehdä, joten kaikki neljä julistettiin voittajiksi. Vuoden 1969 tulos on luultavasti kaikkien aikojen kohutuin.
Voittajia olivat Espanjan vauhdikas ralli, Ison Britannian hellyyttely, Alankomaiden kitaraballadi ja Ranskan kasvavan herkkä balladi. Jos voittaja olisi ratkaistu nykyisellä tie-break-säännöllä eli voittaja olisi se, joka oli saanut pisteitä useimmalta eri maalta ja tämän jälkeen olisi vertailtu korkeimpia yksittäisiä pistemääriä, olisi voittaja ollut Ranska. Myös monet viisuasiantuntijat ovat myöhemmin valinneet Ranskan kappaleen voittajista parhaaksi, myös itse olen tuota mieltä. Lisäksi kahden nopean voittajan jälkeen olisi ollut hyvä saada balladi voittoon. Julistan siis kisan moraaliseksi voittajaksi Ranskan.

Triviaa:
*Monacon tuolloin 12-vuotias Jean Jacques on eräs kaikkien aikojen nuorimmista viisuartisteista sekä ensimmäinen viisuartisti, joka ei ollut vielä syntynyt, kun euroviisut kisattiin ensimmäistä kertaa.
Kilpailijat:
järjestys
maa
edustaja
kappale
säveltäjä
sanoittaja
kapellimestari
sija
pisteet
1.
Jugoslavia
Ivan & M's
Pozdrav svijetu
Milan Lentić
Milan Lentić
Miljenko Prohaska
13.=
5
2.
Luxemburg
Romuald
Catherine
Paul Mauriat, André Borgioli
André di Fusco
Augusto Algueró
11.
7
3.
Espanja
Salomé
Vivo cantando
Maria José de Cerato
Aniano Alcalde
Augusto Algueró
1.=
18
4.
Monaco
Jean Jacques
Maman, maman
Jo Perrier
Jo Perrier
Hervé Roy
6.
11
5.
Irlanti
Muriel Day
The wages of love
Michael Reade
Michael Reade
Noel Kelehan
7.=
10
6.
Italia
Iva Zanicchi
Due grosse lacrime bianche
Piero Soffici
Carlo Daiano
Ezio Leoni
13.=
5
7.
Iso-Britannia
Lulu
Boom bang-a-bang
Alan Moorhouse
Peter Warne
Johnny Harris
1.=
18
8.
Alankomaat
Lenny Kuhr
De troubadour
Lenny Kuhr
David Hartsema
Frans de Kok
1.=
18
9.
Ruotsi
Tommy Körberg
Judy, min vän
Roger Wallis
Britt Lindeborg
Lars Samuelson
9.=
8
10.
Belgia
Louis Neefs
Jennifer Jennings
Paul Quintens
Phil van Cauwenbergh
Francis Bay
7.=
10
11.
Sveitsi
Paola del Medico
Bonjour, bonjour
Henry Mayer
Jack Stark
Henry Mayer
5.
13
12.
Norja
Kirsti Sparboe
Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli
Arne Bendiksen
Arne Bendiksen
Øivind Bergh
16.
1
13.
Saksa
Siw Malmkvist
Primaballerina
Hans Blum
Hans Blum
Hans Blum
9.=
8
14.
Ranska
Frida Boccara
Un jour, un enfant
Émile Stern
Eddy Marnay
Franck Pourcel
1.=
18
15.
Portugali
Simone de Oliveira
Desfolhada portuguesa
Nuno Nazareth Fernandes
José Carlos Ary dos Santos
Ferrer Trindade
15.
4
16.
Suomi
Jarkko & Laura
Kuin silloin ennen
Toivo Kärki
Juha Vainio
Ossi Runne
12.
6

Koko kilpailutapahtuma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti